Concertagenda

Pianoconcerten Schumann en Beethoven

do 13|04|17 20:00 uur

LET OP : Aangvangstijd gewijzigd van 19.30 uur naar 20.00 uur

Haags Studenten Symfonie Orkest Valerius o.l.v. Arne Visser en pianostudenten Anastasiya Kurilko en Gregor Desman (afdeling Klassieke Muziek)

Wolfgang Amadeus Mozart - Ouverture Clemenza di Tito
Robert Schumann - Pianoconcert n a mineur, op. 54 met Anastasiya Kurilko

- Pauze -

Ludwig van Beethoven - Pianoconcert Nr. 5 in Es-groot op. 73 met Gregor Desman

Masterstudenten Anastasiya Kurilko en Gregor Desman excelleerden begin februari tijdens audities en werden door de jury als winnaars uitgeroepen. Vanavond zijn ze de solisten tijdens een bijzonder concert in samenwerking met het Haags Studenten Symfonie Orkest Valerius.

Anastasiya Kurilko speelt het enige voltooide pianoconcert van Robert Schumann: Pianoconcert in a mineur, op. 54. In 1841 schreef Schumann een Fantasie voor piano en orkest. Zijn vrouw Clara spoorde hem aan hier een volwaardig concert van te maken. In 1845 voegde hij er een intermezzo en finale aan toe om het werk af te ronden. Het concert groeide uit tot een van de beroemdste romantisch pianoconcerten.

Gregor Desman brengt het 'Keizersconcert' ten gehore (Pianoconcert Nr. 5 in Es-groot op. 73), het laatste, meest gespeeld én langste pianoconcert van Ludwig van Beethoven. Het concert begint vernieuwend voor de tijd waarin het werd geschreven (1809), waarbij de piano vrijwel onmiddellijk meedoet. Na het virtuoze eerste deel, met grote contrasten tussen luide en dromerige intiemere passages, volgt een oase van rust in het tweede deel. De finale is een rondo met een vrolijk en dansend karakter, waarbij de thematiek zich nogal onstuimig ontwikkelt richting een positief einde.

Voor de pianoconcerten speelt Studentenorkest Valerius de ouverture Clemenza di Tito van Mozart. Valerius is hét gezellige en ambitieuze studentenorkest van Den Haag. Het orkest presenteert jaarlijks drie concerten en gaat regelmatig bijzondere samenwerkingen aan. Recente hoogtepunten zijn een concert voor de koning tijdens de opening van het academisch jaar op de Haagse Hogeschool en Bollywood-concerten in samenwerking met Stichting Dosti. Tijdens het laatste kerstconcert stonden de Enigma Variaties van Elgar op het programma. Het orkest repeteert elke dinsdag op de Haagse Hogeschool en verwelkomt graag nieuwe leden. Zie ook www.studentenorkest.nl.

Studentenorkest Valerius staat onder leiding van tubaïst en dirigent Arne Visser. Arne heeft op het KC tuba gestudeerd bij Hendrik-Jan Renes en studeerde in 2005 af als 'Master of Music'. Hij voltooide bovendien zijn bacheloropleiding directie bij Alex Schillings. Momenteel studeert hij orkestdirectie bij Hans Leenders op Codarts in Rotterdam. Concertmeester van Valerius is KC-masterstudent Belemir Baran.

Locatie: Arnold Schönbergzaal, Koninklijk Conservatorium, Juliana van Stolberglaan 1, Den Haag


Gratis