Nieuwe masterspecialisatie: de Master Calefax Rietkwintet

Vanaf komend studiejaar biedt het Koninklijk Conservatorium de nieuwe masterspecialisatie Rietkwintet aan in samenwerking met het internationaal zeer succesvolle Nederlandse Calefax.


Calefax groeide in 30 jaar uit van een muziekgroep van vijf schooljongens tot een ensemble van wereldklasse. Het repertoire van Calefax omvat vele eeuwen muziek. De musici van Calefax blazen klassieke muziek letterlijk nieuw leven in door het zelf te arrangeren voor hun eigen unieke rietkwintetbezetting: hobo, klarinet, saxofoon, basklarinet en fagot. Daarnaast zijn er intussen zo’n honderd nieuwe werken voor Calefax geschreven door componisten van over de hele wereld.


Als uitvinders van het rietkwintet (hobo, saxofoon, fagot, klarinet en basklarinet) is Calefax de trotse ambassadeur van een nieuwe muziekbeweging: het International Reed Quintet Network. Van Argentinië tot Nieuw Zeeland ontstaan nieuwe rietkwintetten die de voetsporen van Calefax treden.

Calefax bestaat uit Olivier Boekhoorn (hobo), Ivar Berix (klarinet), Raaf Hekkema (saxofoon), Jelte Althuis (basklarinet) en Alban Wesly (fagot).

Tijdens de tweejarige Master Rietkwintet komt niet alleen het instuderen en uitvoeren van het repertoire voor rietkwintetbezetting aan bod, maar wordt ook veel aandacht besteed aan:

  • Ensemble coaching

  • Individuele coaching op eigen instrument gericht op kamermuziek
    (timing, kleur, intonatie, articulatie, verfijning speltechniek)

  • Programmering en artistieke visie

  • Podiumpresentatie en ontwikkeling concert formats

  • Financieel beleid en fondsenwerving

  • Coaching bij arrangeren

 

Aanmelden

Studenten dienen zich als rietkwintet aan te melden en daarnaast kunnen de studenten ook individuele lessen volgen bij hoofdvakdocenten van het conservatorium.
Voor meer informatie over deze nieuwe masterspecialisatie, neem contact op met het hoofd van de afdeling Klassieke Muziek, Wim Vos, w.vos@koncon.nl
Meer informatie over Calefax: www.calefax.nl

 

Als voorproefje op de master, het concert met studenten en Calefax op 31 maart 2016

Ter gelegenheid van hun 25e verjaardag in 2010 breidde Calefax zijn bezetting tijdelijk uit naar 12 blazers, het Rietorkest, waarvoor speciale compositieopdrachten en bewerkingen zijn gemaakt. Uit dit repertoire wordt een keuze gemaakt voor een masterclass.


Als presentatie daarvan zullen o.a. La Valse van Maurice Ravel en Pretty Beautiful van Giel Vleggaar worden uitgevoerd door Calefax, aangevuld met studenten van Klassieke Afdeling in een speciaal strippenkaartconcert.

 

Kees van Baarenzaal, Koninklijk Conservatorium
16.30 uur
Toegang gratis

Andere artikelen onder dit onderwerp