Master Muziekeducatie specialisatie Music Education according to the Kodaly Concept

“Culture cannot be taken over like an apartment, furniture or clothing.

Each generation has to study it and experience it afresh.” – Zoltán Kodály

 

  • a well-trained ear – listening and singing skills
  • a well-trained mind – musical understanding through music making and musicianship skills development
  • a well-trained heart – emotional development and social skills
  • a well-trained hand – musical performance skills

 

Deze aspecten van muzikale en persoonlijke ontwikkeling, die door Zoltán Kodály genoemd worden in zijn artikel "Who is a good musician?" zijn een mission statement geworden voor Kodály-docenten en studenten in de hele wereld. Ze worden als even belangrijk gezien voor de ontwikkeling van zowel professionele musici als amateurs, voor muziekliefhebbers én luisteraars om de taal van de muziek te verstaan.

 

Deze nieuwe internationaal georiënteerde Masteropleiding, die door het Koninklijk Conservatorium wordt aangeboden, leidt studenten op tot specialisten op het gebied van muziekonderwijs volgens het Kodály concept. Zij leren kennis en vaardigheden toepassen in muzieklessen in en buiten scholen, daarbij voornamelijk gebruikmakend van de vele mogelijkheden van de zangstem.

 

Studieonderdelen

De Masteropleiding bestaat uit drie samenhangende studieonderdelen: methodiek, musicianship skills en onderzoek. Musicianship skills spelen een belangrijke rol in het leren en onderwijzen van muziek en methodische principes komen ook aan de orde in de musicianship-lessen. In het Masteronderzoek profileert de student zich met zijn of haar eigen verwerking van het concept voor de eigen praktijk. Een belangrijk aspect van muziekonderwijs volgens het Kodály-concept is deze samenhang: tussen vakmanschap en kunst, tussen methodiek en muzikale inhoud, tussen methodische principes en didactische praktijk. Muziek maken, muziek begrijpen en het muzikale leerproces vormen een geheel.

 

De Masteropleiding bestaat uit twee studiejaren (120 ECTS) en is verdeeld in trimesters. Elk trimester omvat 10 lesweken en 2 lesvrije weken. De groepslessen zullen zoveel mogelijk op een dag in de week, op vrijdag, worden gepland. Internationale gastdocenten worden uitgenodigd voor masterclasses, en een Erasmus-uitwisselingsperiode kan deel uitmaken van het studieprogramma.

 

Volledige beschrijving Muziekonderwijs volgens het Kodály Concept (open PDF)

 

Voor meer informatie: neem contact op met Suzanne Konings via s.konings@koncon.nl

 

 

Aanmelden

Learning Outcomes and Objectives

Toelatingseisen
Curricula