Baroktrombone

De hoofdvakstudie baroktrombone is één van de vakken die vanaf het begintijd van de Oude Muziek afdeling van het Koninklijk Conservatorium wordt aangeboden. Docent Charles Toet heeft in hoge mate bijgedragen aan de algehele erkenning van de kwaliteiten van historische koperblaasinstrumenten. Niet alleen zijn deze niet meer weg te denken uit het vroege repertoire en de barokmuziek, ook in de Klassieke muziek en zelfs vroeg Romantische werken wordt steeds meer de voorkeur gegeven aan koperblazers die spelen op historische instrumenten.

 

Tijdens de studie aan het Koninklijk Conservatorium wordt door middel van projecten en ensemblelessen de belangrijkste vakkennis opgedaan. Vooral het vocale spelen dat belangrijk is voor het 16de en 17de eeuwse ensemblerepertoire, is een pijler in de algehele basistechniek van een trombonist in deze afdeling.

 

Versieringen en diminuties uit historische bronnen, maar ook articulatie en intonatie naar de stijlperiode, vormen belangrijke onderdelen van de basisvaardigheden.
In de loop van de studie zijn alle belangrijke werken uit de latere beroepspraktijk aan bod gekomen en aan het einde wordt verwacht dat de trombonestudent zowel solistisch als in ensemble aan de professionele maatstaven voldoet.

 

Even oud als de afdeling is de traditie dat moderne trombonisten zich in een aanvullende studie met succes specialiseren in het historische instrument en zijn repertoire, wat hun latere loopbaan zeer ten goede komt.

 

Toelatingseisen

Bachelor

Master

Docenten