Universiteit Leiden

Rond de eeuwwisseling ontstond er een grotere behoefte aan academische verdieping op de Haagsche Hogeschool der kunsten. Tegelijkertijd merkte men op de Universiteit Leiden dat er behoefte was aan praktisch kunstonderwijs. Beide scholen besloten nauwer samen te werken en zo ontstond in 2001 de Academy of Creative and Performing Arts (ACPA).

Deze samenwerking tussen universiteit en kunstonderwijs is uniek in Europa. Nergens anders dan in Den Haag en Leiden is het mogelijk om zowel aan het conservatorium lessen te volgen, als aan de universiteit.

Behalve dat ACPA deze kruisbestuiving faciliteert, biedt het ook de mogelijkheid om te promoveren in de muziek. Daarnaast organiseert ACPA culturele evenementen op het snijvlak van kunst en kennis.

 

De ACPA biedt de volgende mogelijkheden voor musici:

  • DocArtes, promoveren in de muziek
  • Practicum Musicae, studeren in Leiden én aan het KC
  • Academische keuzevakken, verdieping voor Leidsche en Haagsche studenten


DocARTES

Via de ACPA is het mogelijk om te promoveren in de muziek. Dit gebeurt doormiddel van artistieke ontwikkeling en artistiek onderzoek.

 

Dit doctoraaltraject is bedoeld voor musici met een afgeronde master-studie. Deze musici creëren een duidelijk geformuleerde onderzoeksvraag. Aan de hand van deze vraag voeren zij hun onderzoek uit. Zij worden begeleid door academici en kunstenaars-professoren. Daarnaast krijgen ze wekelijkse lessen in academische vaardigheden en andere coaching bij het Orpheus-instituut in Gent. Het gehele doctoraat duurt 4 jaar.
Lees meer: http://docartes.be/nl/welkom

 

Practicum Musicae

Voor studenten die moeilijk kunnen kiezen tussen een academische opleiding en het conservatorium, heeft ACPA Practicum Musicae (PM) ontwikkeld. PM biedt studenten aan de Universiteit Leiden de mogelijkheid om hun volledige minor-ruimte in te vullen met lessen aan het Koninklijk Conservatorium.

 

PM studenten krijgen iedere week een uur hoofdvakles van KC-docenten, anderhalf uur Elementaire Muziek Theorieles per week en 25 minuten Coach Pianist of Duoklas per twee weken. Zo kunnen ambitieuze studenten op zeer hoog niveau musiceren. PM organiseert meerdere concerten per jaar op het KC en iedere maand is er een concert in de Lokhorstkerk, waar studenten ervaring op kunnen doen. Het PM-programma duurt drie jaar, maar het is ook mogelijk om een of twee jaar PM te doen.

 

Het ingangsniveau voor PM ligt ongeveer gelijk aan het niveau van een voorbereidende klas student. De meeste PM studenten musiceren echter op een hoger niveau.

 

De toelatingen voor PM vinden plaats in de toelatingsweek: 19- 25 april 2017. Aanmeldingen worden tot 1 maart in behandeling genomen (hoge uitzonderingen daargelaten).

 

Aanmelden kan door een mail te sturen naar de Coördinator Practicum Musicae, met daarin een goede motivatie en een muzikaal cv. Schrijf ook duidelijk welk instrument en welke richting je wilt volgen. Op basis van je motivatie en CV bepalen we of je in aanmerking komt voor een auditie. Het kan zijn dat je ook gevraagd wordt om een proefles te volgen of een opname op te sturen.

 

De PM-coördinator Caroline Cartens:

PM@koncon.nl

 

Een volledig overzicht van het keuzevakaanbod is hier te vinden op de website van ACPA.

 

 

 

Academische keuzevakken

ACPA biedt verschillende Academische keuzevakken aan. Deze keuzevakken zijn toegankelijk voor zowel Leidsche studenten, als KonCon-studenten. Je kunt keuzevakken aan de Universiteit Leiden volgen als onderdeel van je studie aan het Koninklijk Conservatorium. Dit kan indien je het curriculum van jouw studiejaar vrije-keuzeruimte bevat.

 

De Universiteit Leiden biedt keuzevakken in de volgende interessegebieden:

 

 

Een volledig overzicht van het keuzevakaanbod is hier te vinden op de website van ACPA.


Om je, als KC-student, aan te kunnen melden voor een keuzevak, zal je je eerst als gaststudent moeten aanmelden aan de Universiteit Leiden. Neem hiervoor contact op met Rogier Schneemann van de ACPA: acpa@hum.leidenuniv.nl  Als je een keuzevak hebt gekozen, overleg dan ook even met de coördinator of het afdelingshoofd van je afdeling, zodat alles soepel verloopt.

 

 

Contact

Voor vragen over DocARTES /Academische keuzevakken:

Rogier Schneemann
acpa@hum.leidenuniv.nl

 

Voor vragen over Practicum Musicae
Caroline Cartens
pm@koncon.nl