Barok op Vrijdag – Purcell

Patrick Ayrton, dirigent
Robin Blaze, vocaal coach
Studenten van de afdeling Oude Muziek en Zang

Henry Purcell
Praise the Lord, O Jerusalem, Z46
“Hail! Bright Cecilia” Z.328 (Ode to St. Cecilia)

Henry Purcell stierf op 21 november aan de vooravond van St. Cecilia’s naamdag in 1695. Hij was pas 35 jaar en past zo in een categorie jonggestorven componisten net als Schubert, Mozart en Mendelssohn, genieën waarvan het onvoorstelbaar blijft dat zij in de korte tijd die hen was gegund zo veel muzikale rijkdom hebben kunnen toevoegen.

De Ode to St. Cecilia is daardoor een mooi symbool voor deze achtergrond dat door zijn bijzondere vorm veel vertelt over de door de componist bewust toegepaste kracht van de muziek. Aan de ene kant een soort “young person’s guide to the orchestra” van de 17e eeuw, met prachtige instrumentale soli.

Aan de andere kant gebruikt hij op verrassende manier dans- en variatievormen. Behalve de instrumenten die in het zonnetje worden gezet zijn vooral de vocale duetten en aria’s een lust voor het oor. In dat opzicht een ongeëvenaarde ode aan de muziek aan het einde van de eeuw en een magistrale opening voor zijn navolgers, zoals Handel, die gretig gebruik maakte van het werk van zijn voorganger.

Details

Datum

30 november 2018 17.00

Locatie

Lutherse Kerk, Lutherse Burgwal 7, Den Haag

Meer info

i.s.m. Muscia Antica
musantica.nl

Entree

€ 5,– tot € 15,– Gratis voor studenten KC