Geannuleerd: Barok op Vrijdag - The Honour of our Nation

Evenement geannuleerd vanwege coronavirus

Om een verdere uitbraak van het coronavirus te beteugelen, hebben de autoriteiten per direct een verbod op evenementen met meer dan honderd personen afgekondigd. Tot nader order kunnen alle evenementen in het Koninklijk Conservatorium geen doorgang vinden.

Eerder gekochte kaarten worden terugbetaald. De meest actuele informatie vindt u op deze pagina.


Robin Blaze, dirigent

Vocale werken van William Byrd

‘Hij strekt onze Natie tot eer’, zo beschreef Henry Peacham in zijn werk ‘The Compleat Gentleman’ William Byrd. En dat was geen voor de hand liggende beschrijving, want Byrd werd in zijn leven niet alleen gevierd als groot componist maar was ook een outcast. Hij was een uitgesproken katholiek in een tijd waarin de Anglicaanse kerk, de Church of England, de identiteit van de Natie bepaalde. Maar omdat hij een geniaal componist was slaagde hij erin in dienst te zijn van de Chapel Royal en bovendien een door de Kroon ingesteld monopolie op het drukken van muziek te verwerven. Maar zijn geloof leidde er uiteindelijk toch toe dat hij verjaagd werd uit zijn positie. Hij behoorde immers tot die bijna als criminelen geziene gelovigen, de zgn. ‘recusants’ die weigerden Anglicaanse diensten bij te wonen.

Zijn muziek reflecteert deze zeer woelige periode in de Engelse geschiedenis: van de afstandelijke perfectie van zijn Latijnse missen via de zoete huiselijkheid van zijn consort music naar de gewaagde opstandigheid van meesterwerken als Infelix Ego en Ne Irascaris.

Samenwerkingspartners: Barok op Vrijdag (Musica Antica da Camera)

Details

Datum

20 maart 2020 17.00

Locatie

Lutherse Kerk, Den Haag

Meer info

Tickets: musantica.nl

Entree

€ 16,- / Gratis voor studenten KC