Beethovens Septet en Unequal Parts van Padding

Dit concert is via een livestream te bekijken.

Het programma begint om 16.15 uur met een inleiding op het programma en een interview met Martijn Padding. Het concert start om 16.30 uur.

Beethoven - Septet, op. 20
1. Adagio – Allegro con brio
2. Adagio cantabile
3. Tempo di menuetto
6. Andante con moto alla marcia – Presto

Dit septet werd geschreven door Beethoven in 1799 en voor het eerst uitgevoerd in 1800. De bezetting van het septet was ongebruikelijk voor die tijd, met een enkele klarinet, hoorn en fagot in plaats van een dubbele bezetting. Ook de prominente rol van de klarinet samen met de viool was innovatief. Het Septet was een van Beethovens meest succesvolle en populaire werken en wordt in vele arrangementen voor verschillende bezettingen gespeeld.

Padding - Unequal Parts
Fast
Slow

Andreas Hansson, dirigent - student van de Nationale Master Orkestdirectie
Rutger Jansen, piano - Master 2 student

Toelichting op Unequal Parts, geschreven door Martijn Padding:
‘In 2016 reviseerde ik mijn pianoconcert Unequal Parts (2006) bij de uitreiking van de Johan Wagenaar prijs. Het stuk bestaat uit twee extreem verschillende delen. Het eerste deel ‘Fast’ is extravert, snel en luid. Het tweede deel ‘Slow’ is in alles daarvan het tegenovergestelde.
Het duidelijkst wordt dat contrast door het verschil tussen de cadensen. Die uit het eerste deel is het moment waarop de piano maximale klank opbouwt en alle registers van het klavier benut. De cadens uit het tweede deel is een soort van Kamikaze cadens. Er staan nauwelijks noten. Het is een geïmplodeerde melodie waarbij de harmonie onder de melodienoten als snelle voorslagen worden gespeeld in een laag register en de rechterhand daarna snel naar het uiterste hoge register schiet. Deze cadens valt nauwelijks te studeren, je moet het gewoon doen.
Unequal Parts is in nauwe samenwerking met pianist Gerard Bouwhuis gecomponeerd en opgedragen aan Anouscha.’

Biografie Andreas Hansson:
Na het behalen van zijn bachelordiploma aan de Norwegian Academy of Music, volgt Andreas nu de Nationale Master Orkestdirectie in Amsterdam en Den Haag. Hij studeert bij Jac van Steen, Kenneth Montgomery en Ed Spanjaard en assisteert bij enkele van de beste professionele orkesten in binnen- en buitenland, waaronder het Residentie Orkest, Het Balletorkest en BBC NOW.
In Noorwegen was Andreas een van de eerste winnaars van Opptakt, het hoogste niveau van het Noorse Dirigentforum, dat hem de kans gaf om de meeste professionele Noorse orkesten te dirigeren, waaronder Oslo Philharmonic en Trondheim Symphony Orchestra. Hij dirigeerde ook herhaaldelijk het Gothenburg Symphony Orchestra.

Foto: Alex Schröder

Details

Datum

12 november 2020 16.15 - 17:30

Locatie

Dit concert is te volgen via een livestream.

Meer info

In verband met de Covid-19 pandemie, is het op dit moment helaas niet mogelijk om dit concert fysiek bij te wonen. Dit concert wordt gestreamd en is te bekijken via deze link.