Composing Spaces 2

In april 2013 organiseerde het Instituut voor Sonologie aan het Koninklijk Conservatorium het festival en symposium Composing Spaces: Spatial Music from Gabriel to the 21st Century. Er werd in samenwerking met de afdeling Oude Muziek en de slagwerkafdeling instrumentale en elektronische muziek uitgevoerd waarbij ruimtelijke plaatsing van klankbronnen en/of musici een rol speelt. De Groupe de Recherches Musicales uit Parijs kwam met hun Acousmonium en The Game of Life plaatste hun Wave Field Synthesis systeem.

Precies 10 jaar later volgt Composing Spaces 2. Op 12, 13 en 14 april 2023 worden opnieuw concerten en lezingen georganiseerd rond het thema ‘gecomponeerde ruimte’. Behalve muziek die ruimtelijk wordt weergegeven staan nu ook stukken op het programma waarin indrukken van bestaande ruimtes zijn vertaald naar muziek, zoals bijvoorbeeld de orkestwerken Amériques van Edgard Varèse en Central Park in the Dark van Charles Ives. Speciale aandacht zal uitgaan naar Luigi Nono’s No hay caminos, hay que caminar… Andrei Tarkovskij (1987) voor zeven rondom het publiek opgestelde instrumentgroepen.

Programma

Gedurende het festival zal op diverse plaatsen in Amare een aangepaste versie van de openluchtinstallatie Sounding the Spui klinken die in april 2022 op het Spuiplein te horen was.

Lezing van Raviv Ganchrow over 'Archaeoacoustics'

Op het programma staat werk van Cathy van Eck, Giulia Francavilla, Hilde Wollenstein en Jonty Harrison waarin ruimtelijke compositie en elektronica een rol spelen. Verder is er een uitvoering van het Sonology Electroacoustic Ensemble in een ruimtelijke opstelling.

Presentatie van het PhD-project van ACPA-student Siamak Anvari met als titel 'Materialization of fixed media electroacoustic music'. De presentatie bevat muziekfragmenten van Siamak Anvari zelf en delen uit zijn film over dit onderwerp.

Concert in samenwerking met de afdeling Klassieke Muziek met werken van Charles Ives (The Unanswered Question en Central Park in the Dark), Luigi Nono (No hay Caminos, hay que caminar… Andrej Tarkovskij) en Edgard Varèse (Amériques).

Orkest van het Koninklijk Conservatorium onder leiding van Gregory Charette.

Concert in samenwerking met de Slagwerkafdeling. Op het programma staan Pléiades van Iannis Xenakis in een ruimtelijke opstelling en La lontananza nostalgica utopica futura van Luigi Nono.

Details

Datum

12 april 2023 15.30 - 14 april 2023 22.00

Locatie

New Music Lab, Conservatoriumzaal en Concertzaal Amare, Den Haag