Concert Celloklas Lucia Swarts

Lucia Swarts en haar celloklas van het Koninklijk Conservatorium spelen werken van o.a Kodaly, Reger, Elgar, Bach, Béron de Astrada en Goltermann in de dorpskerk van Abcoude.

De cellisten:

Roberto Gil Bermejo
Martin Alvarez Diaz
Julia Dolz Martinez
Katharina Jacob
Clara San José Casajús
Candela Mier-Terán de la Flor
Carmen Ramirez Campos
Diederik Smulders
Reinier Wink
Liutauras Zilaitis

Yolanda Garrido López – gitaar

Anthony Holborne (1545-1602)
Pavane

Mario Berón de Astrada (1952- )
-Los Angeles Abañiles
-Sarabande uit suite in c (6 celli)
-El Angel Confitura


J.S Bach (1685-1750)
Luigi Boccherini ( 1743-1805)
Sonata in G , Largo, Allegro ala Militaire, Menuetto

Manuel Da Falla (1876-1946)
Siete canciones Populares
1. El Paño Moruno
2.Nana
3. Canciön
4. Asturiana
5. Polo

Max Reger ( 1873-1916)
Solo suite nr 2 Präludium & Gavotte
Katharina

David Popper ( 1843-1913)
Suite voor 2 celli

Edward Elgar (1857-1934)
Enigma Variaties Nimrod

PAUSE

Victoria Yagling (1946-2011)

Zoltan Kodaly (1882-1967)
Suite voor cello solo Allegro Maestoso

J.S Bach (1685-1750)
Suite voor cello solo BWV 1011 Sarabande

Georg Goltermann (1824-1889)
Andante Religioso

Anthony Holborne was een Engels componist van consort muziek. In 1562 begon Holborne een studie in de rechten aan de universiteit van Cambridge. Daarnaast componeerde hij. Aangenomen wordt dat Holborne in zijn tijd bekend stond als een musicus van aanzien. Dit blijkt uit de opdracht die John Dowland in 1600 meegaf aan een lied: `to the most famous Anthony Holborne’.

Mario Berón de Astrada (1952- ) werd geboren in Argentinië en studeerde vanaf 1973 in München orgel, compositie en directie bij Karl Richter. Van 1977 tot 1981 was hij Richters assistent voor het Bachkoor en orkest. De Astrada heeft grote bewondering en liefde voor het werk van Bach en daarom spelen we zijn werk in combinatie met muziek van Bach.

Johann Sebastian Bach (1685-1750) is van groot belang geweest voor de ontwikkeling van de cello als solo-instrument vanwege zijn zes solosuites voor cello.

Luigi Boccherini (1743-1805) was een Italiaans componist en beroemd cellist. Zijn eerste lessen kreeg hij van zijn vader, die contrabas speelde. Hij werkte onder andere in Rome, Wenen en Madrid en is van zeer grote betekenis geweest voor de celloliteratuur. Zijn muziek straalt levenslust en charme uit.

Manuel da Falla (1876-1946) werd geboren in Spanje. De delen zijn een collectie van traditionele liederen. U hoort stijlen uit alle delen van Spanje : een uit Asturias, een uit het Moorse zuiden, één in flamenco stijl (Master research onderwerp van onze celliste Candela), een slaapliedje en tenslotte “Polo”, een lied dat wilde hartstocht laat horen.

Max Reger (1873-1916) was een Duitse componist, pianist, organist, dirigent en muziekpedagoog. In Thüringen vinden we het Max Reger-archief dat aan zijn werk en leven is gewijd. Hij was een groot componist die talrijke werken schreef, maar zijn leven was niet gemakkelijk en hij kende veel gezondheidsproblemen. Hij overleed op 43-jarige leeftijd na een hartaanval in zijn hotelkamer nadat hij met vrienden een restaurant had bezocht .Toen men hem vond had hij de proefdrukken van zijn Acht geistliche Gesänge -, inclusief -Der Mensch lebt und bestehet nur eine kleine Zeit -naast zijn bed. Onze celliste Katharina, die twee delen speelt uit een van suites voor cello solo, doet onderzoek in het kader van haar Master research Koninklijk Conservatorium) naar overeenkomst en verschillen tussen suites van Bach en Reger.

David Popper (1843-1913) was een Boheemse cellist en is van grote betekenis geweest voor het cello repertoire. Hij was een leerling van Goltermann , van wie we ook een werk spelen. Hij was een zeer virtuoos cellist en gaf concerten door heel Europa.

Edward Elgars “Nimrod”, uit de Enigma Variaties is de naam die Elgar (1857-1934) gaf aan de negende variatie van zijn stuk “Variations on an Original Theme”. Het thema noemde hij Enigma” (raadsel) vandaar de naam Enigma variaties en deze zou een geheime melodie bevatten. Elke variatie is een portret van een dierbare vriend of vriendin. De naam Nimrod komt van een Bijbelse jager in het Oude Testament , in dit geval zeer toepasselijk voor Elgars vriend genaamd Augustus Jeager. Deze variatie verwijst niet zozeer naar een persoon maar naar een gebeurtenis, zo vertelde Elgar in 1904 aan zijn vriendin. Elgar was depressief en stond op het punt om het componeren op te geven toen zijn vriend Augustus hem bezocht en hem aanspoorde om door te gaan met componeren. Jeager verwees hierbij naar Beethoven die ook juist in zijn depressieve periodes zijn mooiste muziek schreef.

Victoria Yagling (1946-2011) is geboren en getogen in Rusland, maar woonde sinds 1990 in Finland. Haar lange carrière als celliste sloot uitstekend aan bij het componeren waarmee ze al op jonge leeftijd begon. Elf jaar lang was cello leerlinge van Mstislav Rostropovich aan het conservatorium van Moskou en studeerde ze compositie bij Dmitry Kabalesvsky en Tihon Khrennikov.

Zoltan Kodaly’s ( 1882-1976) solo sonate is een van de meesterwerken van het cello solo repertoire. Hij schreef het in 1915 en het werd gepubliceerd in 1921. In deze sonate horen we Hongaarse invloeden . Zoals Bartok beschrijft: “Dit is niet louter een imitatie van Bach `s polyfone stijl “. De samenhang tussen de verschillende stemmen en de manier waarop hij dat schrijft (waarbij de lage snaren in dit werk lager gestemd worden) brengen in het geluid van de cello een diepe, donkere en briljante klank voort.

Georg Goltermann (1824-1889) werd geboren in Hannover en was een beroemd cellist, componist en dirigent. Hij studeerde in München en gaf vanaf zijn 26-ste als cellovirtuoos concerten door heel Europa. In 1853 werd hij als eerste dirigent benoemd aan het Frankfurter Theater. Hij schreef naast symfonische werken 12 concerten en veel karakterstukken voor cello ensemble.

Details

Datum

28 november 2021 15.00

Locatie

Dorpskerk van Abcoude, Abcoude

Meer info