De Basler Psalmen van Daan Manneke

De Basler Psalmen van Daan Manneke worden voor het eerst in Nederland integraal uitgevoerd door studenten van de orgelklas van het Koninklijk Conservatorium, Evan Bogerd, organist van de Westerkerk en Jos van der Kooy, docent voor het hoofdvak orgel aan het Koninklijk Conservatorium.

Daan Manneke componeerde de Basler Psalmen in 2019 in opdracht van organist Andreas Liebig en Verein Orgelkonzerte im Basler Münster. Aanleiding was het 900 jarig bestaan van de Münster. Onze landgenoot Erasmus van Rotterdam ligt in de kerk begraven. Het vierde deel van het werk is gebaseerd op een tekst van hem en wordt uitgevoerd door een sopraan met begeleiding op het koororgel. De overige zes delen zijn stukken voor orgelsolo en worden gespeeld op het monumentale hoofdorgel. Zij zijn gebaseerd op Psalmen uit het Geneefs Psalter, dat in Basel in de Duitse taal wordt gezongen. Deze van oorsprong Franstalige psalmberijming wordt ook in ons land al sinds de 16e eeuw gezongen. Dat maakt deze eigentijdse muziek voor velen toegankelijk.

Het werk wordt uitgevoerd door studenten uit de orgelklas van het Koninklijk Conservatorium en hun docent Jos van der Kooy, die sinds jaar en dag geldt als een pleitbezorger voor hedendaagse muziek. Componist Daan Manneke heeft de studenten in een masterclass gecoacht in de interpretatie van zijn muziek. Evan Bogerd, organist van de Westerkerk en oud-leerling van Koninklijk Conservatorium speelt twee fantasieën van Jan Pieterszoon Sweelinck wiens 400ste sterfdag op 16 oktober a.s. breed wordt herdacht. Ook Sweelinck componeerde werken over Geneefse Psalmen. Daan Manneke verwerkt elementen en technieken uit diens werk in zijn composities.

Details

Datum

25 september 2021 16.00 - 17:00

Entree

Toegang vrij, collecte na afloop. U dient bij de ingang (tezamen met uw legitimatiebewijs) in uw CoronaCheck-app één van de volgende bewijzen te tonen: een vaccinatiebewijs, een herstelbewijs of een negatieve testuitslag.