ECMA Concert: Quasi Trio, Trio Aralia, Le Bateau Ivre, Quatuor Adastra

Programma

Trio Aralia
S. Rachmaninov (1873‐1943) - Piano Trio nr 1 in g

Le Bateau Ivre
L. Lajtha (1892‐1963) - Marionnettes op. 26

PAUZE

Quasi Trio
D. Shostakovich (1906‐1975) - Piano trio No. 1, op. 8, in c min

Quatuor Adastra
M. Ravel (1875‐1937) - String Quartet in F

Aralia Trio

Het Aralia Trio, Laureaat van de Internationaler Johannes Brahms Wettbewerb 2019 (Oostenrijk), is gevormd door een cosmopolitische koers: als pioniers van het ECMAster‐programma zullen ze de komende twee jaar hun studie vervolgen aan het Conservatoire National Supérieur de Musique et de Danse in Parijs, het Koninklijk Conservatorium in Den Haag en de Universität für Musik und darstellende Kunst in Wenen. Ze werden uitgenodigd als Ensemble in Residence tijdens het Roque d’Anthéron International Piano Festival en traden op bij festivals zoals Vues d’ensemble, op de ferme le Villefavard en Les routes de Provence. Met dank aan ProQuartet, een instituut voor kamermuziek, volgde het ensemble lessen bij meesters als Günther Pichler, Trio Wanderer en Tim Vogler. Het trio bestaat uit Ida Derbesse (viool), Magali Mouterde (cello) en Théodore Lambert (piano).

Le Bateau Ivre

Het kwintet Le Bateau Ivre combineert de helderheid van de fluit en de harp met de warmte van het strijktrio. Met deze combinatie van klanken is dit unieke ensemble in staat om een breed scala aan kleuren en sferen te ontwikkelen. Het verhaal begint in 2015, wanneer de paden van vijf jonge musici elkaar kruisen in Straatsburg, een ‘Eiland in het hart van Europa’. Zij vonden elkaar in een muziekstuk dat de kern van hun ensemble zou gaan vormen: het kwintet van Jean Cras. Hun interpretatie van dit stuk werd in 2016 gewaardeerd met een “Prix d’Honneur” tijdens het Concours International Leopold Bellan in Parijs.

Het ensemble verkreeg meer internationale aandacht en won twee keer de 3e prijs bij de Osaka IMC Competition (Japan) in 2017 en de Lucca Virtuose Bel Canto Competition (Italië) in 2018. Le Bateau Ivre werd daarna unaniem aangenomen op het
Conservatoire National Supérieur de Musique de Paris in de klas van Michel Moraguès. De musici ontvingen tevens lessen van Luc‐Marie Aguera en Fabrice Pierre. In 2019 volgt Le Bateau Ivre het ECMA‐programma voor Europese kamermuziekensembles. In juni 2020 zal het kwintet in het conservatorium in Parijs zijn eerste CD gaan opnemen met ondersteuning van Fondation Meyer.

Quatuor Adastra
| Ad Astra Per Aspera |

Het strijkkwartet Quatuor Adastra werd opgericht in de Academie Supérieure de Musique de Strasbourg in 2013. De leden van het Quatuor Parisii moedigden het ensemble vervolgens aan om hun inspanningen vol te houden. In 2015 nam het kwartet deel aan de gespecialiseerde cursus van het Quatuor Debussy in Lyon en ontving het voor drie opeenvolgende jaren de beurs van l’Académie et Festival Musique à Flaine. Hier werd het kwartet begeleid door onder andere Yovan Markovitch en Luc‐Marie Aguera van het Quatuor Ysaÿe. In 2016 werd het kwartet geselecteerd voor deelname aan de ‘springplank voor jonge kwartetten’ in de Philharmonie te Parijs. Rond dezelfde tijd werden ze onderdeel van ProQuartet, een instituut waarin het kwartet de kans kreeg om deel te nemen aan masterclasses met onder ander Irvine Arditti en Phillippe Manoury. Ze ontvingen ook lessen van grote meesters als de Quatuors Alban Berg en Quatuor Danel. Het kwartet heeft een open houding en aarzelt niet om, naast projecten in de wereld van de klassieke muziek, ook deel te nemen aan bijvoorbeeld jazz‐, theater‐ en hedendaagse producties.

Quasi Trio

The Quasi Trio was formed in 2014 and its original all-female line-up was awarded 2nd prize at the Bohuslav Martinů Foundation Competition. Since 2015 its members have been Roman Hranička (violin), Judita Škodová (cello) and Kateřina Ochmanová (piano). They have been studying with the world-famous Trio Wanderer in Paris since September 2016 after they were accepted for a two-year residency, and since October 2017 they have been studying for a master’s degree in chamber music at the Academy of Performing Arts in Prague. In addition to their professors at HAMU (Václav Bernášek, František Malý, Jindřich Pazdera, Ivo Kahánek), they also consult with Johannes Meissl, Vida Vujic and Peter Schuhmayer at the Universität für Musik und darstellende Kunst in Vienna. In May 2015 they participated in masterclasses in Grafenegg, Austria, where they had the opportunity to work with Avedis Kouyoumdjian (Austria), Peter Cropper (Great Britain) and Jerome Pernoo (Francie). In the summer of 2016 they were successful at the prestigious international courses of the ISA (International Summer Academy) in Reichenau an der Rax, Austria, where they were awarded ‘Best piano ensemble’ and performed at a concert for award-winners in the hall of ORF Austrian radio. In October of the same year they were also successful at the International Chamber Ensemble Competition in Plovdiv, Bulgaria, where they were awarded 1st prize and a special recognition from the chair of the jury, Elmira Darvarova, former concertmaster at the Metropolitan Opera in New York.

Details

Datum

29 oktober 2019 16.00 - 18:00

Locatie

Lisse Koetshuis Keukenhof