Kerstconcert: een programma rond Stravinsky - Radio West Concert

Stravinsky - Symfonieën van blaasinstrumenten
Stravinsky - Concert voor piano en blazers
Stravinsky - Mis voor dubbel blaaskwintet en gemengd koor

Een programma geheel gewijd aan één van de grootste componisten van de 20e eeuw en waarin zijn fascinatie voor blaasinstrumenten in alle werken doorklinkt. Stravinsky vierde tussen 1910 en 1913 in Parijs enorme successen (en veroorzaakte evenzovele schandalen!) met zijn balletten voor Les Ballets Russes. Debussy, toen een gevierd componist, was vol bewondering voor het werk van de jonge Rus. Er ontstond een warme relatie tussen beide componisten waarbij van Debussy’s kant wel sprake was van een vorm van jalousie de métier. Hoe het ook zij, de dood van zijn Franse collega noopte Stravinsky tot het schrijven van één van zijn meesterwerken: de Symfonieën van blaasinstrumenten die hij dan ook aan Debussy opdroeg. Het woord ‘symfonieën in de titel moet niet worden opgevat in de klassieke betekenis van het woord, maar meer als een letterlijke vertaling uit het oud-Grieks waarin het zoiets als samenklinkend betekent. Dit werk, dat in 1920 in première ging, zou het laatste uit zijn Russische periode zijn. In het Concert voor piano en blazers uit 1924 horen we een heel andere componist: een die zich liet inspireren door componisten uit het verleden, in dit geval J.S.Bach. Hiermee werd zijn neo-klassieke periode ingeluid. De Mis uit 1948 is één van de laatste werken uit die periode, geschreven vanuit een persoonlijk diep gevoelde spiritualiteit.

Dirigenten:
Fergus McAlpine
Ka Hou Fan

Solist:
Bob Marsdon

Fergus McAlpine

Fergus McAlpine (UK) studeert in het tweede jaar van de Nationale Master Orkestdirectie. Zijn docenten zijn Jac van Steen, Ed Spanjaard en Kenneth Montgomery. Fergus dirigeerde de afgelopen jaren onder meer het Tonhalle Orchester Zürich, het Nederlands Philharmonisch Orkest, het Residentie Orkest, de Münchner Symphoniker, het Stavanger Symphony Orchestra en Het Balletorkest. In 2019 viel hij in voor Ed Spanjaard bij de Dutch National Opera Academy waar hij Blond Eckbert van Judith Weir leidde. In 2020 maakt hij zijn debuut bij het Noord Nederlands Orkest.

Fergus won in 2017 de James Conlon Conducting Prize tijdens het Aspen Music Festival. Fergus heeft masterclasses gevolgd bij David Zinman, Robert Spano, Markus Stenz, Jorma Panula, Martyn Brabbins en Jane Glover

Ka Hou Fan

Ka Hou Fan (Macau) studeerde orkestdirectie en fluit aan de Universität für Musik und darstellende Kunst in Wenen en de Ecole Normale de Musique in Parijs. In 2019 is hij begonnen aan de Nationale Master Orkestdirectie waar hij studeert bij Kenneth Montgomery, Ed Spanjaard en Jac van Steen. Ka Hou dirigeerde o.a. het WDR Sinfonieorchester, het Gürzenich Orchester, het Trondheim Symphony Orchestra en het Residentie Orkest.

Hij was halve finalist bij de 7e International Competition of Young Conductors Lovro von Matačić, German Conductor’s Award, Princess Astrid International Music Competition en de Maestro Solti International Conducting Competition. Ka Hou volgde masterclasses bij Fabio Luisi, Bertrand de Billy, Martyn Brabbins, Nicolás Pasquet en Simeon Pironkoff.

Nationale Master Orkestdirectie

De Nationale Master Orkestdirectie is een prestigieuze tweejarige masteropleiding die door het Conservatorium van Amsterdam en het Koninklijk Conservatorium in Den Haag, met steun van Het Kersjes Fonds, wordt aangeboden. Aan het programma werken meerdere Nederlandse symfonieorkesten mee, waaronder het Residentie Orkest, het Nederlands Philharmonisch Orkest en het Noord Nederlands Orkest.
De masterstudenten leren het dirigentenvak op zeer hoog technisch en artistiek niveau beheersen. Door de samenwerking met de grote professionele orkesten slaat deze master bovendien een uitstekende brug tussen opleiding en praktijk: al tijdens de studie krijgt de student de kans om zijn of haar professionele netwerk uit te breiden.

Bob Marsdon (1993, Amsterdam) is een toegewijd pianist die zowel graag solistisch als in kamermuziekverband optreedt. In 2019 sloot hij zijn bachelor af met een 9 bij Ellen Corver op het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Op dit moment volgt hij daar een master bij Slava Poprugin.

Bob legde niet de meest voor de hand liggende route af om pianist te worden. Op negenjarige leeftijd begon hij met pianolessen bij een privédocent. Vanaf zijn veertiende volgde hij een jaar lang lessen aan de Sweelinck Academie op het Conservatorium van Amsterdam. Na de middelbare school begon hij aan een dubbele bachelor Wiskunde en Informatica aan de Universiteit Leiden. Pas tijdens deze studie begon echt zijn interesse voor klassieke muziek op te bloeien en tijdens zijn laatste jaar aan de universiteit volgde hij weer lessen bij Ksenia Kouzmenko aan het Koninklijk Conservatorium in de minor "Practicum Musicae". Hij begon zich te realiseren hoe belangrijk muziek eigenlijk voor hem is en mocht doorstromen naar de bachelor!

Tijdens zijn bachelor volgde hij masterclasses bij Ronald Brautigam, Pascal Devoyon, Severin von Eckardstein, Naum Grubert, David Kuyken, Denys Proshchayev, Pascal Rogé en Igor Roma. Ook speelde hij veel kamermuziek. Zo richtte hij in 2016 met Marjolein Spruit (viool) en Emma Warmelink (cello) het Zèta Trio op. Met dit trio trad hij al vaak op en won hij in 2019 de Grote Kamermuziekprijs. Zij volgden hun lessen aan het conservatorium bij onder andere Peter Brunt, Ellen Corver, Lucia Swarts, en Jaring Walta. Ook volgde het trio masterclasses van het ATOS Trio en Régis Bringolf en onder andere van Hatto Beyerle en Patrick Jüdt tijdens twee sessies van de European Chamber Music Academy. Afgelopen zomer nam het trio deel aan de Zeist Music Days waar zij masterclasses volgden bij onder andere het Jerusalem Quartet, Boris Giltburg en Elisabeth Leonskaja.

Sinds juni 2017 mag hij een Kawai vleugel van het NMF bespelen.


Details

Datum

8 december 2019 16.00

Locatie

Nieuwe Kerk, Den Haag

Meer info

Radio West Concert
Tickets: zuiderstrandtheater.nl

Entree

€ 7,50