Festival Dag in de Branding XL

De Russische componist Sofia Goebaidoelina (1931) is een van de meest markante stemmen in de hedendaagse muziek. Haar werk is oorspronkelijk, diep religieus en van een grote helderheid en precisie.
Op 5 en 6 oktober 2018 is ze te gast in Den Haag voor een retrospectief van haar werk. Het New European Ensemble, het Residentie Orkest en studenten van het Koninklijk Conservatorium spelen een selectie uit haar oeuvre, reikend van vroeg atonaal werk uit de Sovjet-tijd tot muziek die ze recentelijk heeft gecomponeerd.

Russische Giganten
Otto Tausk, dirigent
Antje Weithaas, solist

Patrick Ellis
Nieuw werk

Sofia Goebaidoelina
Offertorium, concert voor viool en orkest

Dmitri Sjostakovitsj
Symfonie nr. 5 in d op. 47

Componiste Sofia Goebaidoelina, een van de iconen van deze tijd, komt een weekend lang naar Den Haag voor een muzikale ode aan haar werk. De opening van Festival Dag in de Branding is voor het Residentie Orkest en de vermaarde violiste Antje Weithaas in Goebaidoelina’s indrukwekkende Offertorium, het vioolconcert waarmee de Russische internationaal doorbrak. Verder genieten we van de bekendste symfonie van Sjostakovitsj en een nieuw werk gebaseerd op het Haagse adagium vrede en recht.

Dit is een co-productie met Festival Dag in de Branding en studenten van het Koninklijk Conservatorium Den Haag.

Children’s Pieces
Sofia Goebaidoelina
Musical Toys

Goebaidoelina schreef Musical Toys – veertien korte stukken voor kinderen – toen ze 38 jaar oud was. Ze liet zich leiden door de vraag: wat had ik zelf graag willen spelen toen ik jong was?

Musical Toys
is het antwoord op deze vraag en een ware traktatie voor de ontvankelijke luisteraar. Het is eclectisch van opzet: niet alleen varieert het in stijl, maar ook in pianistische technieken, én het verrast door andere instrumenten die onverwachts opduiken.

Dit veertiental stukken wordt uitgevoerd door de pianisten van de afdeling Jong KC van het Koninklijk Conservatorium. Kinderen van de educatieve afdeling van het platform voor hedendaagse beeldende kunst van Club NEST, maken daarbij een video die in de foyer wordt vertoond.
Een totaalbeleving voor en door kinderen, waarbij volwassenen van harte welkom zijn.

New European Ensemble / Ensemble Academie Koninklijk Conservatorium
Jonathan Berman, dirigent
An Raskin, bajan
Felicia van den End, fluit
Rada Ovcharova, viool

Sofia Goebaidoelina
Fachwerk voor bajan, percussie en strijkers
Impromptu voor fluit, viool en strijkers

Vanuit haar interesse in klank is Goebaidoelina altijd op zoek naar bijzondere bezettingen, onconventionele instrumenten en ongebruikelijke speelwijzen.

Een van de instrumenten die geregeld terugkomt in haar muziek is de bajan, de Russische knopaccordeon. Niet zonder reden, want Goebaidoelina is zelf een begenadigd bajanspeler. In Fachwerk heeft de bajan de hoofdrol. De titel refereert aan de middeleeuwse vakwerkhuizen die niet alleen het bewijs zijn van solide ambachtelijkheid, maar ook een grote charme bezitten. Een karakteristiek dat ook geldt voor de Russische bajan én voor de compositie als geheel.

Impromptu, een dubbelconcert voor fluit, viool en strijkensemble, is een hommage aan Schubert – in het bijzonder diens Impromptu nr. 4 op. 90 voor piano – geschreven ter gelegenheid van zijn 200ste geboortedag.

In tien jaar is het Haagse Festival Dag in de Branding uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende festivals voor nieuwe muziek in Nederland. Vier keer per jaar organiseert Dag in de Branding een programma van één dag op verschillende locaties in Den Haag. Het festival toont de actuele ontwikkelingen in de klassieke en geïmproviseerde muziek, het muziektheater, de jazz en popmuziek, opera en elektronica.

Het volledige programma van het Goebaidoelina Festival vindt u op www.dagindebranding.nl
Daar kunt u ook het passe-partout bestellen.

Details

Datum

5 oktober 2018 20:00

Locatie

Zuiderstrandtheater, Houtrustweg 505, Den Haag

Meer info

Russische Giganten

Entree

€ 26,– tot € 54,–

Datum

6 oktober 2018 12:00

Locatie

Korzo Theater, Prinsestraat 42, Den Haag korzo.nl​

Meer info

Children's Pieces

Datum

6 oktober 2018 17:00

Locatie

Arnold Schönbergzaal, KC

Meer info

Fachwerk
Impromptu

Entree

Ticketshop: voorverkoop studenten KC (op vertoon van KC pas) €10,-