Kerstconcert Oude Muziek – Strippenkaartconcert

Patrick Ayrton, dirigent

Robin Blaze, vocaal coach

Studenten van de afdeling Oude Muziek en Zang

Henry Purcell

Praise the Lord, O Jerusalem, Z46

“Hail! Bright Cecilia” Z.328 (Ode to St. Cecilia)

Geheel volgens traditie sluit het Koninklijk Conservatorium het jaar af met een kerstconcert. Dit keer zijn het de studenten van de afdeling Oude Muziek die het programma van het middagconcert verzorgen. Laat u verrassen en dompel onder in de kerstsfeer tijdens deze donkere dagen.

Henry Purcell stierf op 21 november aan de vooravond van St. Cecilia’s naamdag in 1695. Hij was pas 35 jaar en past zo in een categorie jonggestorven componisten net als Schubert, Mozart en Mendelssohn, genieën waarvan het onvoorstelbaar blijft dat zij in de korte tijd die hen was gegund zo veel muzikale rijkdom hebben kunnen toevoegen.

De Ode to St. Cecilia is daardoor een mooi symbool voor deze achtergrond dat door zijn bijzondere vorm veel vertelt over de door de componist bewust toegepaste kracht van de muziek. Aan de ene kant een soort “young person’s guide to the orchestra” van de 17e eeuw, met prachtige instrumentale soli.

Aan de andere kant gebruikt hij op verrassende manier dans- en variatievormen. Behalve de instrumenten die in het zonnetje worden gezet zijn vooral de vocale duetten en aria’s een lust voor het oor. In dat opzicht een ongeëvenaarde ode aan de muziek aan het einde van de eeuw en een magistrale opening voor zijn navolgers, zoals Handel, die gretig gebruik maakte van het werk van zijn voorganger.

De afdeling Oude Muziek van het Koninklijk Conservatorium Den Haag behoort tot de meest toonaangevende ter wereld. Sinds de oprichting door Frans Brüggen in de tweede helft van de jaren 60 staat het conservatorium bekend als een toonaangevende instelling voor historische uitvoeringspraktijk, met baanbrekende initiatieven en omvangrijke projecten waarin samenwerkingsverbanden worden aangaat met professionele orkesten, ensembles, gezelschappen etc. om studenten de mogelijkheid te bieden te leren van de meesters in het vak.

***
Strippenkaartconcerten
Wegens het succes van de afgelopen jaren organiseert het Koninklijk Conservatorium dit seizoen voor de zevende keer een serie middagconcerten in combinatie met de Muzikale Strippenkaart. Bezoek mooie concerten en spaar tegelijkertijd voor een gratis concert van het Residentie Orkest. Bij de entree van de zaal krijgt uw strippenkaart een knipje en bij 4 knipjes kunt u met korting naar een van de concerten van het Residentie Orkest op zaterdag 11, zaterdag 25 of zondag 26 mei, zie residentieorkest.nl.

Details

Datum

13 december 2018 16.30

Locatie

Arnold Schönbergzaal, KC

Entree

Gratis