La Scala di Seta
De Dutch National Opera Academy is een tweejarig masterprogramma voor getalenteerde jonge operazangers en richt zich op de integratie van zang en acteren. De opleiding is een samenwerking tussen het Conservatorium van Amsterdam en het Koninklijk Conservatorium Den Haag.
Tijdens het Bredewegfestival speelt DNOA La Scala Di Seta in de open lucht, als deel van het programma: Opera op straat. Door de unieke setting op straat kun je op een laagdrempelige manier kennis maken met opera, en is er direct en speels contact met het publiek. De verschillende personages weten dat ze bekeken worden en gaan proberen het publiek voor zich in te winnen.
Rossini schreef La scala di seta (de zijden ladder) toen hij pas 20 jaar oud was. De virtuoze kwartetten, opzwepende finales en prachtige aria’s uit zijn latere werk zijn al duidelijk herkenbaar aanwezig. Net zoals een komisch plot vol commedia del arte invloeden over echte mensen; over hun dromen en hun tekortkomingen. De jeugdige broeierigheid van La scala di seta zal volop voelbaar worden in deze nieuwe enscenering in de openlucht van Bredeweg.
We ontmoeten zes personages: Dormont, de heer des huizes en voogd van zijn 2 nichtjes (Giulia en Lucilla), die hij liefst zo snel mogelijk getrouwd het huis uit ziet gaan. Giulia, onze hoofdpersoon, opgegroeid in een gouden kooi en snakkend naar keuzevrijheid. Zeker op het gebied van de liefde! Zonder medeweten van Dormont is ze al getrouwd: met Dorvil. Dorvil is een onverhoopte romanticus met jaloerse inborst. We zien Blansac, een zelfingenomen flirt, de beoogde verloofde van Giulia, die een lesje in realiteitszin zal krijgen. En Lucilla, juist blind verliefd op juist die Blansac. En tot slot, Germano, de bediende. In het origineel een oude dronkenlap. In onze versie juist een overijverige jongeman, die vanuit zijn continue bewijsdrang de ene fout na de ander maakt. Inhoudelijk overheerst de drang naar autonomie. Een levenslustige wens tot zelfbeschikking: het maken van eigen keuzes buiten de normen en conventies van een bepaalde tijd. De tragiek van deze komedie is dat niemand het slecht bedoelt maar alles voortdurend misgaat. Totdat Giulia voluit voor haar keuzes gaat staan en merkt dat de anderen meer bereid zijn om te luisteren dan ze dacht.