Masterclass Baiba Skride

Baiba Skride, winnaar van de Koningin Elisabethwedstrijd 2011, is dit seizoen 'Artist in Residence' van het Residentie Orkest. Op 12 maart geeft ze een speciale masterclass bij KC. De masterclass is open voor het publiek.

Baiba Skride's natuurlijke benadering van muziek maakt haar geliefd bij enkele van de belangrijkste dirigenten en orkesten over de hele wereld. Ze wordt consequent uitgenodigd voor haar verfrissende interpretaties, haar gevoeligheid en plezier in de muziek. De lijst met prestigieuze orkesten waarmee ze heeft samengewerkt is lang: Berliner Philharmoniker, Gewandhausorchester Leipzig, Boston en Chicago Symphony Orchestras, New York Philharmonic, Royal Concertgebouw Orchestra, Symphonieorchester des Bayerischen Rundfunks, Orchestre de Paris, London Symphony Orchestra, London Philharmonic Orchestra, Shanghai Symphony Orchestra en NHK Symphony.

Bekende dirigenten met wie ze samenwerkt, zijn onder meer Marin Alsop, Christoph Eschenbach, Ed Gardner, Susanna Mälkki, Andris Nelsons, Andres Orozco-Estrada, Santtu-Matias Rouvali, Andris Poga, Yannick Nézet-Séguin, Tugan Sokhiev, John Storgårds en Juraj Valcuha.

Als een van de oprichters van het Skride Quartet begon ze aan de eerste Australische tour van het kwartet in november 2019. In 2020 is het Skride Quartet te horen in Het Concertgebouw Amsterdam, Sociedad Filarmónica de Bilbao, Harvard Musical Association Boston en Schubert Club St. Paul.

Baiba Skride speelt tevens met Martin Stadtfeld, in een trio met Daniel Müller-Schott en Xaiver de Maistre en in een kwintet met Alban Gerhardt, Brett Dean, Gergana Gergova en Amihai Grosz.

Baiba Skride brengt binnenkort haar Bartok-opname met het WDR Sinfonieorchester en Eivind Aadland uit. Een uitbreiding van haar reeds productieve discografie, waaronder haar recent uitgebrachte Amerikaanse schijf met Bernstein, Korngold en Rózsa met de Gothenburg Symphony en Tampere Philharmonic Orchestras gedirigeerd door Santtu-Matias Rouvali en de debuutopname van het Skride Quartet, allemaal onder het Orfeo-label.

Skride werd geboren in een muzikale Letse familie in Riga, waar ze haar studie begon en in 1995 overstapte naar het conservatorium voor muziek en theater in Rostock. In 2001 won ze de 1e prijs van de Koningin Elisabethwedstrijd.

Baiba Skride speelt de Yfrah Neaman Stradivarius die de Neaman-familie haar heeft geleend via de Beare's International Violin Society.

Details

Datum

12 maart 2020 19.00 - 22:00

Locatie

Kees van Baarenzaal, Koninklijk Conservatorium

Entree

Free