Natuur of cultuur? – Strippenkaartconcert

Ensemble Academie

Toru Takemitsu
Rain Spell

John Luther Adams
The Light Within

Béla Bartók
Sonate voor twee piano’s en slagwerk

De fascinatie van de Japanse componist Toru Takemitsu voor de natuur is duidelijk te horen in Rain Spell. Het betoverende geluid van water vormt de inspiratiebron voor dit werk. Op een herfstdag op de bovenste etage van een wolkenkrabber in New York werd John Luther Adams urenlang gegrepen door het magische spel van het licht. De betoverende kleuren inspireerden de Amerikaanse componist John Luther Adams tot het schrijven van The Light Within.

Zowel bij Takemitsu als bij Adams speelt stilte een belangrijke rol. Takemitsu omschreef dit als “Music is either sound or silence”. Waar de natuur als rode draad door de muziek van John Luther Adams en Toru Takemitsu loopt, liet de Hongaarse componist Béla Bartók zich inspireren door percussieklanken uit het Verre Oosten en Afrika. In de Sonate voor twee piano’s en slagwerk van Béla Bartók behoort de piano eigenlijk tot het slagwerk. Het stuk is een zoektocht naar de percussieve kant van de piano en de expressieve mogelijkheden van het slagwerk.

***
Strippenkaartconcerten
Wegens het succes van de afgelopen jaren organiseert het Koninklijk Conservatorium dit seizoen voor de zevende keer een serie middagconcerten in combinatie met de Muzikale Strippenkaart. Bezoek mooie concerten en spaar tegelijkertijd voor een gratis concert van het Residentie Orkest. Bij de entree van de zaal krijgt uw strippenkaart een knipje en bij 4 knipjes kunt u met korting naar een van de concerten van het Residentie Orkest op zaterdag 11, zaterdag 25 of zondag 26 mei, zie residentieorkest.nl.

Details

Datum

21 maart 2019 16.30

Locatie

Arnold Schönbergzaal, KC

Meer info

Dit is het zesde concert in de serie Strippenkaartconcerten.

Entree

Gratis