Geannuleerd - Preview Sounding the Spui

In verband met de coronamaatregelen is het Open Festival van Amare afgelast. Dit programma gaat niet door. Een aantal activiteiten zal in afgeslankte vorm doorgang vinden. Meer informatie hierover vindt u via amare.nl.


Sounding the Spui is een project waarin ideeën samenkomen over muziek, omgevingsgeluid, luisteren en muziek in relatie tot de publieke ruimte. Bovendien brengt het project verschillende ‘makers’ zoals componisten, klankkunstenaars, studenten en schoolkinderen samen en richt het zicht tot verschillende publieken: genodigden en toevallige passanten, experts en amateurs, jong en oud. Het project wordt gerealiseerd door conservatoriumstudenten Sonologie, Compositie en ArtScience in samenwerking met alumni. Sounding the Spui is bedoeld om het Koninklijk Conservatorium en het nieuwe gebouw Amare naar voren te brengen als integrale onderdelen van het stadscentrum en als ruimtes voor alle inwoners van Den Haag.

In Sounding the Spui wordt de geografie van Den Haag tijdelijk samengeperst in een ruimte in het centrum van de stad. Rondom het Spuiplein worden daarvoor op diverse plaatsen luidsprekers geplaatst. Het plein wordt ondergedompeld in andere akoestische omgevingen van Den Haag.

De tijdsstructuur van het werk is modulair, waardoor herhalingen en combinaties van ‘pure’ opnames van diverse omgevingsgeluiden en muzikale werken die zijn gebaseerd op deze opnames mogelijk zijn. Er ontstaat een constante dialoog tussen herkenbare geluiden of geluidsomgevingen en muzikale composities. Bij het creëren van een dergelijk werk voor de publieke ruimte is een bepaalde gevoeligheid voor de reeds bestaande geluidsomgeving essentieel. Daarom zal Sounding the Spui verschillend klinken op verschillende momenten van de dag.

Deelnemers zullen opnames maken van hun omgeving en zichzelf daarbij vragen stellen als: welke geluiden zijn typisch ‘Haags’? Welke geluiden zijn alom vertegenwoordigd? Welke geluiden kunnen functioneren als oriëntatiepunten die een specifieke plek in de stad of een herkenbare gebeurtenis markeren? De opnames worden gegroepeerd in overlappende, thematische categorieën (bijvoorbeeld infrastructuur, natuur, markten, sport, werk, signalen, haven, talen, de zee, muziek etc.) en kunnen ook gerangschikt worden aan de hand van de tijd van de dag, seizoen, locatie en dergelijke.
Een educatieproject vormt een belangrijk onderdeel van Sounding the Spui. Uit deze educatiecomponent komt geluidsmateriaal voort maar het is ook een manier om verbindingen te creëren met lagere en middelbare scholen en families uit verschillende Haagse buurten.

Studenten, groepen schoolkinderen en alumni van het Koninklijk Conservatorium zullen stukken bijdragen die elk een module vormen binnen deze meta-compositie. De zeer complexe installatie voor de geluidsweergave zal worden ontworpen en afgestemd op de ruimte (het Spuiplein) zelf. Tegelijkertijd zullen de stukken worden gemaakt met een open houding ten opzichte van de ruimtelijke weergave, waardoor zij kunnen worden uitgevoerd op het Sounding the Spui geluidssysteem maar ook in andere formaten (stereo, surround, Wave Field Synthesis) kunnen worden weergegeven. Daardoor zal het mogelijk zijn om de stukken ook later op andere locaties uit te voeren en binaurale versies voor beluistering via koptelefoon kunnen online beschikbaar blijven.

De uiteindelijke versie van Sounding the Spui vindt plaats tijdens Rewire.

Bekijk het gehele Open Festival.

Details

Datum

19 november 2021 19.30 - 22:30

Locatie

5e en 6e etage, Amare (vanaf 19.30 doorlopend)

Meer info

Tickets: Gratis, via hier (dwalen door Amare vrijdagavond)

Datum

20 november 2021 10.00 - 22:30

Locatie

5e en 6e etage, Amare (vanaf 10.00 doorlopend)

Meer info

Tickets: Gratis
Dwalen door Amare zaterdag overdag? Tickets Hier.

Dwalen door Amare zaterdagavond? Tickets Hier.