Royal Conservatoire Big Band

Royal Conservatoire Big Band met solist Toon Roos, hoofdvakdocent saxofoon, klarinet en fluit

Toon Roos wordt gezien als één van de beste saxofonisten van Europa, vanwege zijn lyrische, intuïtieve en evenwichtige spel en zijn sterke persoonlijkheid als bandleider en componist. Toon speelde altijd diverse muziekstijlen, van bigband swing tot bebop en hardbop, van bossa nova tot funk en fusion. Hij heeft opgetreden en opgenomen met vele jazz grootheden waaronder Joe Zawinul, John Scofield, Peter Erskine, Toots Thielemans en Ivan Lins. Het Toon Roos Kwartet heeft door Europa getourd als opening show voor Steely Dan. Toon heeft meerdere jazz prijzen gewonnen waaronder de Bird Award van het North Sea Jazz Festival.

De Big Band bestaat uit 5 saxofoons, 4 trombones, 4 trompetten en een ritmesectie met drums, gitaar, bas en piano. In de loop der jaren is het repertoire van de big band flink gegroeid. Het bestaat deels uit arrangementen die door docenten en (oud-) studenten van de afdeling Jazz zijn geschreven. Uit deze arrangementen blijkt een grote veelzijdigheid in muziekstijlen en opvattingen.

De Royal Conservatoire Big Band heeft een lange geschiedenis. Midden jaren zeventig formeerden studenten en docenten van het conservatorium zelf al een Big Band. Eind jaren zeventig werd jazzpianist en arrangeur Frans Elsen de eerste vaste dirigent. De afdeling Jazz van het Koninklijk Conservatorium, die halverwege 1979 van start ging, is als het ware uit die Big Band voortgekomen. Vanaf het begin van de jaren negentig leidt John Ruocco, klarinettist en saxofonist van Amerikaanse afkomst de Big Band en dit resulteert in een hoog muzikaal niveau. De Big Band heeft inmiddels al meer dan 20 keer tijdens het North Sea Jazz Festival opgetreden.

John Ruocco, conductor

Toon Roos, tenor saxophone

Sarah Raabe, vocals
Zoë de Priester, vocals

Giancarlo Morbeck, trumpet 1
Reinis Ausmanis, trumpet 2
Niccoló Angioni, trumpet 3
Pedro Henriques Lopes, trumpet 4

Yiannis Marinos, trombone 1
Gerard Piera, trombone 2
Matjaž Kafol, trombone 3
Hugo Nóbrega Santos, trombone 4

ChakSeng Lam, alto saxophone 1
Antonio Jesús Onieva Beato, alto saxophone 2
Jaume Pineda Soler, tenor saxophone 1
José Catalá González, tenor saxophone 2
Enrico D'Addazio, baritone saxophone

Dongkyu Shon, guitar
Daniel Sueiro Martinez-Collado, piano
Vasileios Gkagkavouzis, double bass
Francesco Parsi, drums

Details

Datum

29 april 2022 20.00

Locatie

Conservatoriumzaal, Amare

Meer info

Gratis toegang, registratie niet nodig

Datum

1 mei 2022 15.00

Locatie

Cultureel Centrum Voorschoten