Side by Side 2024: Schubert


De gebundelde energie van het Orkest van de Achttiende Eeuw en de gepassioneerde topstudenten van de afdeling Oude Muziek van het Koninklijk Conservatorium Den Haag zorgen er steevast voor dat dit jaarlijkse project een van de hoogtepunten van het seizoen is. Het programma is geheel gewijd aan de vroeg-romanticus Franz Schubert (1797-1828), en combineert een erkend meesterwerk als de vierde symfonie met minder vaak uitgevoerde werken en zelfs een première.

Ondanks de furore die hij maakte als componist van liederen, en ondanks hardnekkige pogingen is het Schubert nooit gelukt om een succesvolle opera te schrijven. Met dit programma, getiteld Schubert, The Operatic, wil Jakob Lehmann een lans breken voor de opera-elementen in het werk van deze componist.

Het concert opent met de groot bezette ouverture tot Fierrabras, een opera die tijdens het leven van Schubert nooit werd uitgevoerd.

Der Hirt auf dem Felsen is een beroemd lied voor sopraan, klarinet en piano. Carl Reinecke (1824-1910) vond het zo’n belangrijk werk dat hij de pianopartij orkestreerde, en dat is de versie die in dit programma zal klinken.

Een iets minder bekend lied is het prachtige Auf dem Strom, voor tenor, hoorn en piano. Voor deze gelegenheid bewerkte Jakob Lehmann de pianopartij tot een versie voor orkest, en daarmee beleeft de oude muziekafdeling van het Koninklijk Conservatorium een wereldpremière.

De imposante vierde symfonie van Schubert, De Tragische, besluit dit programma.

Schubert, the Operatic

Ouverture van „Fierrabras“ D.796 (1823)

"Auf dem Strom" – D.943 (1828) - tenor, horn and orchestra (new period-appropriate orchestration by Jakob Lehman)

"Der Hirt auf dem Felsen" -D.965 (1828 )- soprano, clarinet and orchestra (orchestration by Carl Reinecke)

4th Symphony in C minor D.417 (1816), the Tragic

Dit project wordt ondersteund door studenten van de afdeling Art of Sound.

Details

Datum

1 maart 2024 12.30

Locatie

TivoliVredenburg, Utrecht

Datum

2 maart 2024 19.00

Locatie

Conservatoriumzaal, Amare, Den Haag

Datum

3 maart 2024 14.00

Locatie

Conservatoriumzaal, Amare, Den Haag