SPRING Festival 2021

In 1967 begon componist/uitvinder/filosoof Dick Raaijmakers aan het Koninklijk Conservatorium met een serie radicale marathonconcerten genaamd 'Rehearings'. Unieke concerten die veel aandacht trokken en een voorbeeld waren voor de experimentele geest van die tijd. Vandaag, 54 jaar later, bestaat het festival nog steeds als een van de oudste voor hedendaagse muziek in Nederland als ‘Lentefestival’, nog altijd springlevend en provocerend.

In de winter gaan we het gebouw verlaten waar Jan Boerman, Dick Raaijmakers, Louis Andriessen en vele andere vrouwen en mannen de burgerlijke kunstwereld op zijn kop hebben gezet met hun premières. Binnenkort verhuizen we naar het nieuwe spectaculaire Amare in het centrum van Den Haag. Het voelt alsof we een bepaald tijdperk sluiten en op weg zijn naar een nieuwe wereld met nieuwe artistieke en sociale uitdagingen, en misschien nieuwe heroïnen en helden.

Dit jaar is het Spring Festivall volledig online. We hebben 35 stukken geprogrammeerd. Een mix van zelfstandige studentenstukken, enkele resultaten van groepsprojecten zoals de samenwerking met de Royal Acadamy of Arts en een samenwerking met de gitaarafdeling van het Koninklijk Conservatorium. Tussen al die kleurrijke en diverse werken vinden er nog twee bijzondere programma's plaats: op 28 mei een avond met 6 nieuwe studentenstukken uitgevoerd door Maze, een ensemble gespecialiseerd in interdisciplinair en improviserend werk met vooraanstaande improvisatiemuzikanten uit Nederland. En op de openingsavond de ‘Janssen-Wagenaar Express’. Een programma rond twee iconische Nederlandse componisten en KC-docenten, echte legendes, Guus Janssen en Diderik Wagenaar. Een volledige avond met louter pianowerken in samenwerking met de KC piano afdeling. Solostukken en duetten allemaal gecoacht door Ellen Corver en Gerard Bouwhuis die zelf ook als duo zullen optreden.

Alle componisten zullen hun werken op hun eigen specifieke manier aan u voorstellen in korte videos. Ik wens jullie allemaal een geweldig en verontrustend Spring Festival en hoop jullie volgend jaar na Corona te verwelkomen in ons nieuwe fantastische gebouw!

Martijn Padding

Klik hier voor het Festivalprogramma en meer informatie.

Details

Datum

27 mei 2021 19.30

Locatie

Online

Meer info

Datum

28 mei 2021 19.30

Locatie

Online

Meer info

Datum

29 mei 2021 19.30

Locatie

Online

Meer info