Symfonieorkest van het Koninklijk Conservatorium en Codarts - Strippenkaartconcert

Overzicht

14 december 2017

Jac van Steen, dirigent
Irene Comesaña Aguilar, piano

Béla Bartók - Pianoconcert nr. 3 in E BB 127
Johannes Brahms - Symfonie nr. 1 in c op. 68

Béla Bartók liet zich diepgaand door de volksmuziek van Hongarije en Roemenië inspireren. Maar ook hij bleef niet zijn hele leven in zijn vaderland. De opkomst van het nazisme deed hem in 1940 besluiten naar de Verenigde Staten te verhuizen. Zijn derde pianoconcert schreef hij als verjaarscadeau voor zijn vrouw Ditta. Het zou, op de laatste zeventien maten na, zijn laatste voltooide werk worden. Bartók schreef dit werk op zijn ziekbed, vechtend tegen de klok en wetend dat hij zijn ideeën voor nieuwe werken niet meer zou kunnen realiseren.
Wellicht dat de samenwerking met de Hongaarse violist Reményi ertoe heeft bijgedragen dat in Brahms' latere werken regelmatig Hongaarse invloeden zijn te terug te vinden. In zijn eerste symfonie is daarvan echter geen sprake. De destijds beroemde dirigent Hans von Bülow betitelde het werk als 'de tiende' van Beethoven.
In 1956 vlucht de dan nog onbekende componist György Ligeti naar het Westen om zich uiteindelijk in Hamburg, de geboortestad van Brahms, te vestigen. Ligeti studeerde o.a. bij Sándor Veress, een leerling van Béla Bartók. Het in 1967 gecomponeerde Lontano (Vanuit de verte) voor groot orkest verbeeldt in de woorden van de componist, het openen en sluiten van een venster op de lang verdrongen droomwerelden uit de kindertijd. 

Irene Comesaña Aguilar (1996) begon haar muzikale opleiding in Vigo (Spanje). Vanaf 2011 studeerde ze gedurende 3 jaar in Portugal bij de Cubaanse pianist Víctor Rodríguez Delgado. Op dit moment is zij bachelor student aan het CODARTS conservatorium in Rotterdam, in de klas van Bart van de Roer.
Irene heeft als soliste opgetreden in Casa da Música (Porto), Palacio de la Magdalena (Santander), de Doelen (Rotterdam) en ook als gast bij het Radio 4 programma “Opium”. Verder volgde zij masterclasses bij Olga Semushina, Dimitri Bashkirov, Serghei Covalenco, Konstantin Scherbakov, Imogen Cooper., Kristian Bezuidenhout and Håkon Austbø.

Dit is het 3de concert in de serie Strippenkaartconcerten.

Details

Datum

do 14 december 2017 16:30

Locatie

Arnold Schönbergzaal, KC

Entree

Gratis