Alena Walentin

Hoofdvakdocent fluit en orkestpartijen (afdeling Klassieke Muziek)

Alena Walentin is een Altus Artist en vice-voorzitter van de British Flute Society.

Alena heeft een reputatie verworven als een van de meest veelzijdige jonge fluitisten met een internationale carrière als soliste, kamermusicus en gast eerste fluitist bij vooraanstaande orkesten. Bovendien is ze bijzonder actief als workshop leider, adjudicator, kamermuziek tutor en hoogleraar fluit.

Alena heeft talrijke prijzen op haar naam staan, zoals eerste prijs bij de International Friedrich Kuhlau Flute Competition in Duitsland en prijzen in concoursen van de British Flute Society. Ze heeft ook awards gekregen van de Worshipful Company of Musicians, de Hattori Foundation en de Wolfson Foundation. Alena is jurylid geweest bij diverse concoursen in Italië, Rusland, Singapore, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten, zoals de Young Artist Competition van de National Flute Association, de Singapore Festival Flute Competition en concoursen van de British Flute Society.

Alena heeft opgetreden in de meest prestigieuze concertzalen in het VK, onder andere de Royal Festival Hall, Wigmore Hall, Barbican Hall, King’s Place, Buckingham Palace, Windsor Castle, en de Royal Albert Hall. Alena heeft solostukken uitgevoerd met het Moscow Chamber Orchestra en het Moscow Philharmonic Orchestra en recitals gegeven in de meeste Europese landen, de VS, Canada, Azië, Rusland en het VK.

Alena is docent fluit en kamermuziek coach bij het Royal Birmingham Conservatorium, de City University of London en de Junior Royal Academy of Music, en hoogleraar jazz fluit aan de Guildhall School of Music and Drama. Ze heeft ook lessen gegeven in de Aldeburgh Young Musicians program in het Engelse Snape Maltings, als ook masterclasses bij het Verbier Festival in Zwitserland, de Ponte Cultura music course in Frankrijk, ESMAE en de Academia de Música de Vilar do Paraíso in Portugal, het Singapore Flute Festival, de William Bennett International Flute Summer School en het Dartington Summer School & Festival.

Alena heeft opgetreden als gast eerste fluitist bij het Orkest van de Royal Opera House Covent Garden, het Iceland Symphony Orchestra, Opera North, de Philharmonia, Hallé, de Britten Sinfonia, London Mozart Players, MusicAeterna, BBC Scottish Symphony Orchestra, BBC National Orchestra of Wales, de Royal Northern Sinfonia en Orchestra of St John's.

Alena maakt deel uit van het Atéa Quintet en is regelmatig gast bij verschillende ensembles zoals het Ensemble Cymru, Ensemble 360 en het Alban Berg Ensemble Wien.