Arjan Woudenberg

Hoofdvakdocent Klassieke Muziek Klarinet, orkestpartijen

Arjan Woudenberg begon zijn studie aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag en vervolgde die bij klarinettist George Pieterson aan het Conservatorium Amsterdam, alwaar hij cum laude afstudeerde met een onderscheiding voor 'bijzondere artisticiteit'. He nam deel aan masterclasses van o.a. Hans Deinzer, Thomas Friedli en Richard Stolzman.

Hij is de eerste klarinettist van het Radio Filharmonisch Orkest. Sinds zijn aantreden in 2002 geniet Arjan Woudenberg van de grote variatie in repertoire dat in de Roadio orkest series voorbijkomt. Aan de ene kant wereld- en Nederlandse premières door o.a. Michel van de Aa, John Adams, Thomas Adès, Sofia Gubaidulina, Jörg Widmann en Chen Qigang (bekijk hier de website); aan de andere kant de samenwerking met experts in the authentieke uitvoeringen van klassieke werken, zoals Frans Brüggen en Philippe Herreweghe.

Alle concerten worden live uitgezonden en de meesten zijn terug te vinden op internet.

Naast zijn positie in het orkest, houdt Arjan van kamermuziek. Zowel met modern als klassiek repertoire heeft hij aan vele concerten en projecten deelgenomen. Samen met het bekende Doelen Strijkkwartet, heeft hij stukken van Wolfgang Amadeus Mozart, Tristan Keuris, Wolfgang Rihm, Karl Amadeus Hartmann en, recentelijk, Calliope Tsoupaki gespeeld en opgenomen. De opname van haar strijkkwartet met extra klarinet is goed ontvangen door de Nederlandse en internationale pers. De samenwerking met het label Cybelle resulteerde in een alom geprezen CD met het complete oevre voor strijkkwartet door Karl Amadeus Hartmann en herontdekte interviews met de componist en zijn familie. De CD bevat het Kammerkonzert voor klarinet, strijkkwartet en strijkorkest. De CD's vindt u hier.

In 2012 was Arjan Woudenburg de medeoprichter van het zeer succesvolle, flexibele en onafhankelijke ensemble 'Ludwig'. Zij hebben o.a. opgetreden op het Milan-Torino Festival in Italië, La Folle Journée in Nantes (Frankrijk) en zullen concerten geven in alle grote zalen in Nederland, Genève, Wenen, Parijs, de Elbphilharmonie in Hamburg, Aix en Provence. Tours staan gepland door de V.S. en Japan. Door de samenwerking met Barbara Hannigan kreeg het ensemble wereldwijde aandacht. Bekijk hierde levendige website en zie onze Grammy-winnende CD.

Als docent deelt Arjan Woudenberg zijn brede ervaringen in de klassieke muziek. Hij verheugt zich op zijn ontmoeting en kennisuitwisseling met getalenteerde studenten uit de hele wereld.

Arjan Woudenberg is docent aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag.