Erik van Deuren

Docent Basklarinet

Aan het Sweelinck Conservatorium Amsterdam studeerde Erik van Deuren klarinet bij Herman Braune, Ru Otto en Piet Honingh. Na zijn afstuderen besloot hij zich te specialiseren op de basklarinet. Bij Harry Sparnaay sloot hij zijn studie af door als eerste Nederlander het diploma uitvoerend musicus basklarinet (cum laude) te behalen.

Van Deuren is als freelancer werkzaam in bijna alle Nederlandse symfonieorkesten zoals het Residentie Orkest en het Rotterdams Philharmonisch Orkest.  Met het Koninklijk Concertgebouw Orkest maakte hij tournees naar o.a. Wenen, Praag, Warschau, Berlijn, Londen (Royal Albert Hall) Milaan (Scala), Toronto, Montreal, New York (Carnegie Hall, Avery Fischer Hall) en Tokyo (Suntory Hall) onder leiding van grote dirigenten zoals Riccardo Chailly, Esa-Pekka Salonen, Lorin Maazel, Kurt Masur, Michael Tilson Thomas, George Solti, Bernard Haitink, Zubin Mehta, Gustavo Dudamel en Mariss Jansons.

Als speler van kamermuziek begeeft van Deuren zich voornamelijk op het gebied van muziek van de 20e en 21e eeuw. Hiervoor speelt hij in diverse gespecialiseerde ensembles die zich in de voorhoede van de moderne muziek bevinden, zoals het ASKO|Schonbergensemble, Nieuw Ensemble, en het Ives Ensemble. Als Basklarinettist is hij vast verbonden bij de Ebony Band. Hij werkte samen met een aantal belangrijke hedendaagse componisten zoals KarlHeinz Stockhausen, Steve Reich, Iannis Xenakis, Boulez, John Adams, Gyorge Ligiti, Helmut Lachenmann, Wolfgang Rihm, Luciano Francesconi, Ton de Leeuw, Louis Andriessen, Jean-Claude Risset en Brian Ferneyhough.

Als solist trad van Deuren geregeld op met programma’s voor basklarinet in combinatie met live-electronica. Hij speelde hiermee op verschillende festivals waaronder het Holland Festival, het ISCM Festival en het Festival Electronique d’Bourge. Hij werkte samen met KarlHeinz Stockhausen voor de tot standkoming van zijn “Solo für Melodie-instrument mit Rückkoplung”en een versie van Tierkreis. Een aantal componisten schreef werk voor hem. Aan de HKU werkte hij projectmatig  aan de ontwikkeling van real-time computertechniek in combinatie met akoestische instrumenten (basklarinet en contrabasklarinet) Op dit moment ontwikkeld van Deuren een elektronische klarinet

Van Deuren was vast lid van een aantal formaties die de improviserende muziek als uitgangspunt hebben, zoals het Maarten Altena Ensemble en de groep Kenvermogen. Hij speelde door heel Europa met internationale grootheden op dit gebied (Butch Morris, Derek Bailley, Wolter Wierbos, John Zorn, Antony Braxton) op jazz- en improvisatiefestivals in onder andere Madrid, Berlijn, Moskou, Zürich, Toulouse, Florence, etc..

Sinds 2002 is Erik van Deuren als hoofdvakdocent basklarinet en docent methodiek verbonden aan het Conservatorium van Amsterdam. Sinds 2011 is hij gastdocent aan het Koninklijk Conservatorium van Den Haag.

Betrokken bij de studies