Ernestine Stoop - Jong KC

Hoofdvakdocent Harp

Ernestine Stoop is hoofdvakdocent harp bij Jong KC en aan het hbo van het Koninklijk Conservatorium.

Ernestine begon op elfjarige leeftijd met harp spelen. Ze studeerde af aan het Amsterdamse Sweelinck Conservatorium en reisde vervolgens naar Parijs. Daar kreeg ze les van Pierre Jamet. Deze legendarische Franse harpist had op jongere leeftijd met Claude Debussy samengewerkt en was een autoriteit op het gebied van diens composities.

Sinds 1994 geeft Ernestine zelf les aan het KC. Daarnaast speelt ze graag en veel in ensembles en orkesten. Ze houdt ervan om met andere kunstdisciplines samen te werken en heeft een brede muzikale belangstelling: van Renaissance, Barok en impressionisme tot hedendaagse muziek.

Ernestine is op internationaal niveau betrokken bij symposia en congressen voor harpisten. Zo initieerde zij in 1995 en 2001 de het Europees Harp Symposium in Amsterdam. Zelf bracht ze daar onder andere de wereldpremière van ‘Concerto for Harp and Lyric Soprano’ van Guo Wenjing en ‘Tapdance’ van Guus Janssen ten gehore. In 2008 was Ernestine artistiek directeur van het 10th World Harp Congress in Amsterdam en sinds 2014 is ze lid van de World Harp Congress Board of Directors en voorzitter van de commissie Focus on Youth.