Jasper Grijpink

Onderwijscoördinator Muziektheorie, Docent es-klarinet (afdeling Klassieke Muziek)

Jasper Grijpink (1985) studeerde bij Ab Vos en Pierre Woudenberg aan het Koninklijk Conservatorium, waar hij als PM-student begon (in Leiden studeerde hij eerst Politicologie, BA 2008) en in mei 2012 zijn masterdiploma behaalde. Hij kreeg ook les van Eric Hoeprich op historische instrumenten en volgde masterclasses bij Karl Leister, Martin Fröst, Michael Collins en Béla Kovács.

Jasper remplaceerde bij Het Gelders Orkest, het Residentie Orkest, Amsterdam Sinfonietta, het Orkest van het Oosten, het Noord Nederlands Orkest, Asko|Schönberg en het Radio Filharmonisch Orkest. Hij speelde met diverse orkesten – waaronder dat van het conservatorium – klarinetconcerten van o.a. Mozart, Finzi, Spohr, Adams, Shaw en Copland. In januari 2013 speelde hij de Nederlandse première van het klarinetconcert van Benjamin Britten – tevens het onderwerp van zijn master research in het kader van zijn opleiding aan het conservatorium. In april 2014 was Jasper één van de instrumentale solisten in Viviers opera Kopernikus in een productie van De Nederlandse Opera.

Vanaf augustus 2015 maakt hij als klarinettist en es-klarinettist deel uit van het Residentie Orkest in Den Haag.

Ook in de kamermuziek is Jasper actief. Hij maakt deel uit van diverse ensembles, waaronder Trio Cortado (fluit, althobo en basklarinet). Van dit ensemble verscheen in april 2017 de eerste cd, met opnames van eigen bewerkingen van Frans repertoire van Ravel, Couperin en Debussy. Sinds 2017 speelt hij saxofoons en klarinetten in The Novelties.