Jonathan Wegloop

Hoofdvakdocent hoorn en orkestpartijen (afdeling Klassieke Muziek)

Jonathan Wegloop, Amsterdam 1986, komt uit een muzikale familie. Na een kortstondig avontuur op viool wisselde hij op tienjarige leeftijd naar de hoorn. Al gauw merkte hij dat hij Hoornist wilde worden. Na studie in Amsterdam bij Jacob Slagter en bij Fokke van Heel in Zwolle ontdekte hij het orkestrale bestaan. Eerst bij jeugdorkesten zoals het Europees Jeugdorkest, Gustav Mahler Jugendorchester en het Verbier Festival. Na verdere studie in Duitsland bij Paul van Zelm volgde in 2011 zijn eerste aanstelling bij het orkest van de Hamburgse opera. In 2017 kwam daar het lidmaatschap bij het internationale Mahler Chamber Orchestra bij. Vanaf 2020 wisselde hij van Hamburg naar het symfonieorkest van de Westdeutsche Rundfunk te Keulen. Jonathan speelde in het seizoen ‘23-‘24 bij het Concertgebouworkest. Sinds 2017 is hij tweede hoornist van het internationale Mahler Chamber Orchestra.
Jonathan speelde op alle continenten, in toonaangevende zalen en werkte samen met vooraanstaande dirigenten zoals Rattle, Mehta, Gergiev, Thielemann, Mäkelä, Harding, Currentzis, Dudamel, Haitink, Chailly en vele anderen. Hij gasteerde met ensembles zoals de Tonhalle Zürich, City of Birmingham Orchestra, Gewandhaus Leipzig, de Berliner Philharmoniker en sinds 2016 met het Lucerne Festival Orchestra.

Daarnaast maken kamermuzikale en solistische activiteiten deel uit van zijn optredens. Onder meer bestaande uit solistische uitvoeringen (zoals Schumann’s Konzerstück onder leiding van o.a. Gatti en Nagano) en diverse video en CD producties, onder meer met kamermuziek van Mozart en Ries. Van 2020 tot 2023 was Jonathan docent in Essen aan de Folkwang Universität der Künste.