Kenneth Montgomery

Hoofdvakdocent Orkestdirectie

Het is meer dan 40 jaar geleden dat Kenneth Montgomery zijn debuut maakte bij de Nederlandse Omroep met het Radio Kamer Orkest in Cavalli's L'Ormindo. Sindsdien heeft hij meer dan 26 operas voor de Nederlandse omroep gedirigeerd waarvan 11 in de zaterdag matinee. Gluck's Alceste en Armide, Donizetti's Lucie de Lammermoor en Anna Bolena. Le Comte Ory, Tancredi en Otello van Rossini en de Nederlandse premieres van de 1ste Akte Symposion van Peter Schat en Death in Venice van Britten. In samenwerking met het Holland Festival, Moses und Aron.

In de 15 jaar als chef dirigent van het Radio Symfonie Orkest en het Groot Omroepkoor heeft hij ook een enorm divers repertoire in de matinee gebracht: Stravinsky, Sibelius, Mozart, Beethoven, Constant Lambert's Rio Grande, Rachmaninov's Vespers en werk van talloze Nederlandse componisten waaronder van Vlijmen en de Vries.

Kenneth Montgomery (Belfast, 1943) begon zijn professionele loopbaan bij the Glyndebourne Festival Opera en The English National Opera (de toenmalige Sadler's Wells Opera). In 1973 werd hij benoemd tot chef-dirigent van the Bournemouth Sinfonietta, een functie die hij twee jaar later ook zou gaan vervullen bij the Glyndebourne Touring Company. In datzelfde jaar debuteerde hij bij the Royal Opera House Covent Garden.

Naast vele gastdirecties bij operahuizen in Nederland, Frankrijk, België, Italië, de Verenigde Staten, Canada en Australië werd hij ook voor een aantal vaste aanstellingen gevraagd. Zo werd hij benoemd tot artistiek leider bij Opera Northern Ireland en bij de Operaklas van het Koninklijk Conservatorium in Den Haag en later als eerste artistieke directeur van de Nationale Opera Academie. Hij is nu verbonden als docent orkest directie aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag.

Hij was interim musical director, nu Conductor Laureate, bij het Santa Fe Opera Festival in de Verenigde Staten waar hij in 32 jaar 20 producties dirigeerde. Hij was jarenlang gast dirigent bij het Ulster Orchestra in Noord Ierland en van 2007 tot 2010 chef-dirigent bij hetzelfde orkest.

Ook met symfonische muziek is Kenneth Montgomery een regelmatig terugkerende gast op de concertpodia in binnen- en buitenland. Daarnaast is een groot aantal opnamen onder zijn leiding op cd verschenen, in december 2010 verscheen het 2e pianoconcert van Charles Villiers Stanford, met het RTE National Symphony Orchestra en Finghin Collins als pianist, twee jaar ervoor onder zijn leiding uitgevoerd tijdens de Proms concerten in The Royal Albert Hall in Londen. De CD is ' editor's choice ' van het blad Gramophone.

De afgelopen drie jaar heeft Montgomery verschillende tournees gemaakt met het Orkest van de 18de Eeuw, onder andere in Spanje, Polen, Oostenrijk en België. In November gaat het orkest voor het eerst naar Ierland.

In 2010 is Kenneth Montgomery benoemd tot OBE (Officer in the excellent Order of the British Empire). OBE is een koninklijke onderscheiding, vergelijkbaar met de Orde van de Nederlandse Leeuw. Montgomery kreeg de onderscheiding vanwege zijn grote verdiensten voor de muziek in Noord-Ierland. In het zelfde jaar ontving hij een eredoctoraat DLit(Mus) van de Queens University in Belfast.

www.kennethmontgomery.net