Lisa Jacobs

Hoofdvakdocent viool (afdeling Klassieke Muziek)

Nederlands violiste Lisa Jacobs is een van de toonaangevende musici van haar generatie en wordt geroemd om haar gepassioneerde, meeslepende en virtuoze spel, verrassende programma's en podium presentatie in combinatie met haar frisse uitstraling. Op 17-jarige leeftijd maakte Lisa haar succesvolle debuut met het Koninklijk Concertgebouworkest o.l.v. Riccardo Chailly en speelde sindsdien meerdere malen in alle grote concertzalen van Nederland en verder over de hele wereld, zowel in kamermuziekverband, op festivals, en als soliste met vele orkesten en gerenommeerde dirigenten, waarbij zij steevast door zowel het publiek als de pers met open armen wordt ontvangen.

Zij soleerde onder andere bij het Koninklijk Concertgebouworkest, Brussels Philharmonic, Amsterdam Sinfonietta, Bremer Philharmoniker en werkte samen met gerespecteerde dirigenten als Neeme Järvi, Riccardo Chailly, Otto Tausk, Dirk Brossé, Jurjen Hempel en Carlos Miguel Prieto. Lisa bespeelt momenteel een Rugieri uit 1683, die haar particulier ter beschikking is gesteld. Zij is hier heel dankbaar voor. Lisa Jacobs maakte vele internationaal bekroonde opnames met werken van Ysaye & Franck (Challenge Records 2013), Locatelli vioolconcerten (Cobra Records 2016), Haydn vioolconcerten (Cobra Records, 2017), Paganini’s 24 Caprices (Cobra Records, 2018) en een live opname van het vioolconcert van Nielsen (Challenge Records 2019). Ze is verbonden als professor viool aan het Koninklijk Conservatorium in Gent, België. Daarnaast geeft zij geregeld masterclasses aan hogescholen in binnen- en buitenland.

In 2015 heeft ze The String Soloists opgericht, een dynamisch internationaal strijkersensemble dat zich, door hun keuze zonder dirigent te werken, onderscheidt van de mainstream kamerorkesten door hun flexibiliteit en kamermuzikale benadering. Highlights van komend seizoen omvatten optredens tijdens het Paganini Festival Genova, haar debuut bij de Wuppertal Sinfonieorchester en een uitgebreide tour met The String Soloists door Europa. Lisa Jacobs is artistiek leider van het Music Festival Middelburg en een Pirastro Artist. Lisa Jacobs rondde haar studie in Amsterdam bij Ilya Grubert met hoogste onderscheiding af. Zij was tevens leerling van Christoph Poppen in München waar zij het prestigieuze Konzertexam behaalde. Dit werd ondersteund door het Prins Bernhard Cultuurfonds. Verdere muzikale invloeden vormden Nelli Shkollnikova, Thomas Brandis en Ana Chumachenco. Tevens was zij jarenlang vaste gast in de openbare masterclasses van Herman Krebbers op diens persoonlijke verzoek en is winnaar van verscheidene internationale concoursen en muziekprijzen.

"Beeldschoon, gracieus en spatzuiver" - De Volkskrant

"Een violiste om direct te omarmen" - Klassieke Zaken

"Sensual allure in Jacobs's deeply felt, beguilingly phrased readings" - BBC Music Magazine


www.lisajacobs.nl