Lucy van Dael

Hoofdvakdocent Oude Muziek Viool & Altviool

Lucy van Dael studeerde viool aan het Koninklijk Conservatorium van Den Haag. Ze werd de jongste violiste in het Nederlands Kamerorkest onder leiding van Szymon Goldberg.

Al jong geraakte Lucy van Dael geboeid door de barokviool. Hieruit resulteerde een duurzame samenwerking met Gustav Leonhardt, Frans

Brüggen, Ton Koopman, Sigiswald Kuijken, Wieland Kuijken en Barthold Kuijken. Samen met Frans Brüggen stichtte ze het Orkest van de Achttiende Eeuw – gedurende achttien jaar was zij concertmeester van dit orkest. Zij maakte deel uit van verscheidene ensembles, waaronder het Amsterdams Fortepiano Trio (met Stanley Hoogland en Wouter Möller), La Folia (met Bob van Asperen en Jaap ter Linden) en Archibudelli (met Anner Bijlsma).

Lucy van Dael gaf les aan het Conservatorium van Amsterdam en Den Haag. Ze doceerde ook aan de Schola Cantorum Basiliensis in Bazel, en aan de Muziekacademies in Stanford, Berkeley, Bazel, Melbourne, Oslo, Hamburg en Jakarta.

Ze trad ook op als dirigent, onder meer bij de European Union Baroque Orchestra, het Concerto Amsterdam, het Irish Baroque Orchestra, de Beethoven Akademie en Academia Montis Regalis.

Betrokken bij de studies