Mariëtte Redel

Docent Klassiek Ballet

Mariëtte Redel volgde haar dansopleiding aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag waar zij les kreeg van onder anderen Irena Milovan, Marian Sarstadt, Monique Sand en Hanna Samson. Gedurende haar 20-jarige carrière danste zij bij grote gezelschappen waaronder het Scapino Ballet, het Zurich Ballet, het Gulbenkian Ballet en het Nederlands Dans Theater.

In 1990 ontving ze de aanmoedigingsprijs voor dansers. Ze danste een groot gevarieerd repertoire en werkte met choreografen als, onder anderen, Mats Ek, Jiři Kylian, Hans van Manen, Ohad Naharin, Johan Inger, Kristal Pite, Meryl Tankard, Lichtfoot/ Leon, Jorma Elo,Stijn Selis, Regina van Berkel, Lionel Hoche, Rui Horta, Armando Navarro, Nils Criste, Ed Wubbe, Rodrico Pederneiras, Angelin Preliocaj, Nicolas Beriozoff, Bernt Bienert en Heinz Spoerli.

Na 2007 zette zij haar carrière voort als docente aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag als docent, ballet en kreatief en eigentijds repertoire. Naast de reguliere lessen zorgde ze hier voor de instudering van Falling Angels van Jiri Kylian dat o.a. werd uitgevoerd bij een galavoorstelling in Carré ter gelegenheid van de 70ste verjaardag van Koningin Beatrix (2007), bij het jubileumprogramma i.s.m. het Holland Festival (2009) en voor de jubileumvoorstelling aan de National Ballet School in Toronto, Canada (2010). Ook begeleidde ze leerlingen tijdens studentenuitwisseling naar Praag (2008).

Naast haar werk als docent aan het Koninklijk Conservatorium gaf Mariëtte Redel repertoireles aan de Maximum Dance Summer Course (2007-2010) en de Dutch Summer Dance Course (2011-2012). Ze verzorgde fragmenten uit o.a. Stamping Ground en One of a Kind van Jiři Kylian en fragmenten uit Polish Pieces en Monologue Dialogue van Hans Van Manen en gaf les aan kleuters en tieners in de Kinderdansweek.