Marishka van Loon - korte biografie

Coördinator planning & projecten Dans

Marishka van Loon volgde haar dansopleiding aan de Rambert School of Ballet and Contemporary Dance in Londen en danste daarna bij de Rambert Dance Company (UK), Troublelyn-Jan Fabre (B), De Nieuwe Dansgroep (NL), Ulmer Ballett en Tanzforum Köln (D) . In 1996 richtte haar eigen gezelschap DansTheater Kharisma op in Maastricht. Ze maakte 15 werken, solo’s, duetten en trio’s, waaronder: HoutRoest, Drowning my Dreams en SlachtWerk. Tijdens haar professionele danscarrière gaf Marishka lessen en workshops in klassiek ballet, hedendaagse dans en improvisatie in heel Europa.

Op het dansfestival "CaDance 2000" in Den Haag werkte ze voor het eerst als productieleider. Met Opera Zuid zette ze deze carrière voort en was ze tevens choreograaf van onder meer: De Barbier uit Sevilla, Rusalka, Cendrillon en Die Lustige Witwe. Tegelijkertijd werkte Marishka bijna 10 jaar voor dansfestival de Nederlandse Dansdagen als productiemanager en later als hoofdcoördinator van locatie-optredens, hotelreserveringen en vrijwilligersparticipatie.

Bij Danshuis Limburg, werkte ze vanaf 2004 als productieleider met Marc Jonkers, Sjoerd Vreugdenhil, Paul Selwyn Norton en meer. Nadat een spannende tournee met een mobiel opblaasbaar danstheater voor producties van Station Zuid in Tilburg eindigde werd Marishka van 2010 tot 2019 coördinator van Opleiding Dans Maastricht. Dit was een officiële vooropleiding binnen een middelbare school, in samenwerking met Codarts Rotterdam. Vanaf begin 2020 is Marishka werkzaam als Coördinator Planning en Projecten Dans bij het Koninklijk Conservatorium.