Marlies van Gent - Jong KC

Hoofdvakdocent Piano

Marlies van Gent is al dertig jaar als hoofdvakdocent piano aan Jong KC verbonden.

Elke nieuwe leerling krijgt van Marlies een uniek lesaanbod. Daarbinnen zijn natuurlijk vaste elementen, maar wat er precies nodig is, verschilt per persoon. Binnen duidelijke grenzen word je uitgedaagd. De grenzen verwijden zich en je bouwt een brede basis aan kennis en ervaring op. Het motto van Marlies: hoe breder de basis, des te hoger de top van de piramide!

In de pianolessen besteedt Marlies onder andere aandacht aan: fysieke beweging, goed leren luisteren, de kennis en beheersing van toonladders en akkoorden, begrip van maat en ritme, melodie en harmonie, frasering en articulatie. De pianotechniek is verweven met verschillende stijlperiodes en de ontwikkeling van de piano door de eeuwen heen – ook dat alles komt aan bod.

Naast de individuele lessen, geeft Marlies ook groepslessen piano. Deze lessen helpen om met veel plezier, zelfvertrouwen, kennis en toewijding muziek te maken. Na een korte warming-up en enkele pianotechnische oefeningen, spelen de leerlingen voor elkaar voor. Niet alleen het optreden voor publiek wordt op deze manier geoefend, maar ook het luisteren naar elkaar en geven van feedback. Gaandeweg leer je ook steeds meer repertoire voor piano en kamermuziekstukken kennen.

Haar werk bij Jong KC ervaart Marlies als een spannend avontuur. Het is een omgeving waar ontzettend veel kan. Dankzij de korte lijnen tussen de docenten van zowel school als conservatorium is altijd maatwerk mogelijk. Bovendien krijgen de leerlingen veel kansen om samen te werken en van elkaar te leren. Zo vormen de kamermuziekprojecten een interessante leerschool met vaak mooie resultaten. Meer dan eens ontstaat vanuit Jong KC een professioneel strijkkwartet of pianotrio.

Met veel plezier kijkt Marlies ook terug op de optredens die haar leerlingen mochten geven met het Atheneum Kamerorkest of andere orkesten. Zij soleerden in concerten van Bach, Haydn, Mozart, Beethoven, Grieg en Rachmaninov, zowel in Den Haag als in andere steden. Niet alle leerlingen, weet Marlies, vervolgen hun weg in de muziek. Maar de opleiding die ze bij Jong KC en aan de SvJT hebben gekregen, biedt een gezonde basis voor welke carrière dan ook.