Matthijs Broersma

Hoofdvakdocent cello JongKC

Veelzijdig cellist Matthijs Broersma is een zeer gewaardeerd solist en kamermusicus. Hij betrad wereldwijd vele podia zoals het Concertgebouw en de Wigmore Hall. Meest recent soleerde hij in de celloconcerten van Kabalevsky en Gulda, Saint-Saëns met het Berner Symphonieorchester en Elgar onder leiding van dirigent Christopher Warren-Green. Solorecitals brachten hem naar de Royal Festival Hall, de Purcell Room en de Menuhin Hall, alsmede naar Japan.

Matthijs begon op vierjarige leeftijd met cellospelen. Tot zijn veertiende kreeg hij les van Jiri Prchal waarna hij zijn opleiding vervolgde aan de Yehudi Menuhin School bij Louise Hopkins en Leonid Gorokhov. Aansluitend studeerde hij verder aan de Guildhall School of Music & Drama in Londen en aan de Hochschule der Künste, Bern. Tevens ontving hij geregeld kamermuzieklessen van Rainer Schmidt (Hagen Quartett) aan de Musikakademie in Basel.

Matthijs is ook cellist van het Gemeaux Quartett, een toonaangevend Zwitsers strijkkwartet, bekroond met diverse internationale prijzen. In 2012 won het kwartet een 2e prijs bij zowel de International “Franz Schubert and Modern Music” Competition in Graz als de International “Joseph Haydn Chamber Music” Competition in Wenen. Recentelijk was het kwartet te gast op festivals in Duitsland, Oostenrijk en Zweden en trad het op in Hong Kong, Londen (Kings Place), Berlijn (Konzerthaus), Keulen (Philharmonie) en tijdens het World Economic Forum in Davos.

Matthijs is hoofdvakdocent cello aan de Yehudi Menuhin School en sinds 2019 is hij ook als zodanig verbonden aan de School voor Jong Talent van het Koninklijk Conservatorium in Den Haag.