Mieke van Dael

Docent Fagot en Vakmethodiek Bachelor Fagot

In het werk van fagottiste Mieke van Dael draait alles om muziek als 'levende taal’. Haar passie is om iedere musicus, beginnend of gevorderd, jong of oud, te helpen zijn of haar uitdrukkingsvaardigheid in die rijke taal te vergroten. Haar ruime ervaring als uitvoerend musicus is daarbij een grote inspiratiebron die ze graag met haar leerlingen wil delen. Plezier in het leren staat hoog in haar vaandel; zo hoopt ze elke leerling te kunnen uitdagen zich te ontplooien tot een zelfstandige, 'taalvaardige' musicus. Het geeft haar grote voldoening om elke individuele leerling een stap verder te kunnen brengen in zijn of haar muzikale ontwikkeling.

Mieke beschikt over ruim twintig jaar ervaring als docent. Zo heeft ze sinds 2006 de fagotklas van Scholen in de Kunst in Amersfoort doen uitgroeien tot een flinke lespraktijk waarin leerlingen van alle leeftijden en niveaus gedijen. Daarbij werd het haar steeds duidelijker hoe belangrijk het is dat leerlingen een innerlijk muzikaal voorstellingsvermogen ontwikkelen om op een instrument goed uit de voeten te kunnen. Tevens zag ze hoe belangrijk het is te kunnen beschikken over lesmethodes die aansluiten bij de tijdsgeest. Als docent methodiek aan het Koninklijk Conservatorium Den Haag zet ze zich nu actief in voor het ontwikkelen van zulke leermethodes voor het instrumentaal onderwijs, vanuit eigentijdse pedagogische principes en gebaseerd op ervaringsgericht leren.

Op zoek naar innovatieve vormen van instrumentaal onderwijs sloot Mieke zich aan bij de studiegroep puntComp en begon ze in 2014 aan de masterstudie ‘Music Education According to the Kodály Concept’. Deze opleiding sloot ze af in juni 2016 met haar onderzoekspresentatie, waarin ze duidelijk maakt hoe aspecten van de Kodály filosofie en methodologie zijn te integreren in het instrumentaal muziekonderwijs (‘How can aspects of the Kodály philosophy and methodology be integrated in instrumental teaching?’).

Mieke van Dael studeerde fagot, contrafagot en kamermuziek aan de conservatoria van Maastricht en Amsterdam. Halverwege de jaren '90 behaalde ze haar diploma’s als docerend en uitvoerend musicus, evenals de aantekeningen contrafagot en kamermuziek.

Ze speelt al ruim twintig jaar in alle landelijke symfonieorkesten en ensembles, waarvan een aantal jaren intensief met het Koninklijk Concertgebouw Orkest. Ze gaf concerten in vrijwel alle landen van Europa, Taiwan, Japan, Verenigde Staten en Canada. Daarnaast verzorgde ze buitenlandse Masterclasses en speelde ze veel kamermuziek.

Als methodiekdocent aan het Koninklijk Conservatorium Den Haag coördineert Mieke het programma PI - muziek voor blazers (methodiekontwikkeling aanvangsonderwijs voor blazers).

Website Mieke van Dael