Niels Berentsen

Docent Theorie der Oude Muziek

Niels Berentsen (1987) is zanger, onderzoeker en muziekdocent. Niels treedt regelmatig op als tenor-solist in cantates en oratoria en als onderdeel van vocale ensembles, waaronder Het Ascoli Ensemble (The Hague) and Capella Sancta Maria (Amsterdam). Hij is de oprichter van Ensemble Diskantores, dat zich richt op middeleeuwse polyfonie. Zijn opera debut maakte hij in 2015 als Grimoaldo in een productie van  G.F. Händels Rodelinda regina de’ Longobardi.

Niels geeft sinds 2011 les in theorie en uitvoering van middeleeuwse en Renaissance-muziek aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Pasgeleden heeft hij het Renaissance Ensemble van dit instituut geleid bij een uitvoering van Antoine de Févins Requiem.

Als onderzoeker bekijkt Niels technieken van polyfonische improvisatie in de periode van 1300 tot 1500. Hiermee behaalde hij zijn doctoraat aan de Universiteit Leiden in 2017. Hij gaf gastcolleges en workshops aan de Russische  Gnessin’s Academy of Music (Moskau), het Israel Conservatory of Music (Tel-Aviv), het Conservatorium van Amsterdam, het Kodály Institute (Kecskemét), en het House of Polyphony (Leuven).