Susanne Abbuehl

Afdelingshoofd Jazz en hoofdvakdocent Jazz Zang

Gekozen als European Musician of the Year 2017 door de Franse Académie du Jazz, en winnaar van de Grand Prix du Disque in de categorie jazz van de Franse Académie Charles Cros in 2017, mocht Susanne Abbuehl in 2016 ook een Swiss Music Prize in ontvangst nemen van het Zwitsers Federale Cultuur Departement. In 2013 verdiende een van de toneelstukken voor radio die ze produceerde een nominatie voor de Prix Marulić. In 2002 won ze een Nederlandse Edison award met April, haar debuut album bij ECM Records.

Susanne Abbuehl mag zich verheugen in voortdurende en brede erkenning voor haar werk. Haar internationale tournees hebben haar naar 27 landen gebracht.

Susanne Abbuehl studeerde jazz vocals aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag onder begeleiding van Rachel Gould en wijlen Jeanne Lee, twee van haar favoriete jazz zangers. Ze heeft ook North Indian klassieke zang gestudeerd en heeft een intense interesse in componeren.

Sinds 2001 maakt Abbuehl albums bij ECM Records, waar ze April, Compass en The Gift heeft opgenomen. Ze heeft opdrachten gekregen voor het componeren van werken voor meerdere genres, waaronder theater en dans.

Naast haar artistieke carrière, is lesgeven in het hoger onderwijs altijd belangrijk geweest in het professionele leven van Abbuehl. Voordat ze in dienst trad bij het Koninklijk Conservatorium in 2020, was ze van 1999-2020 hoogleraar jazz voice, ensembles en didactiek aan de Lucerne University of Applied Sciences and Arts. Tussen 2006 en 2019, doceerde ze BA and MA studenten aan de Haute Ecole de Musique in Lausanne, waar ze ook verschillende research projecten leidde. Van 2012 tot 2019, werkte ze als externe beoordelaar en consultant in onderwijs evaluaties voor de Musikschule Konservatorium Zurich.

Abbuehl heeft masterclasses gegeven in Italië, Frankrijk, Turkije, Nederland, België en Zwitserland en wordt regelmatig uitgenodigd als extern commissielid in eindexamens bij diverse instellingen voor hoger muziekonderwijs als ook in beoordelingscommissies met betrekking tot academische bevordering en het aanstellen van hoogleraren.

Sinds 2019 is Susanne Abbuehl lid van de AEC jazz/pop/folk PJP working group en sinds 2014 bestuurslid van de Foundation SUISA. In 2020 werd ze lid van ADEJ (Association des Enseignants de Jazz).