ECMA Concert: Trio Aralia, Quatuor Adastra, Zèta Trio, Le Bateau Ivre

Programma

Trio Aralia

S. Rachmaninov (1873‐1943) - Piano Trio nr 1 in g

Quatuor Adastra

M. Ravel (1875‐1937) - String Quartet in F

PAUZE

Zèta Trio

D. Shostakovich (1906‐1975) - Piano trio No. 1, op. 8, in c min

Le Bateau Ivre

L. Lajtha (1892‐1963) - Marionnettes op. 26

Trio Aralia

Het Aralia Trio, Laureaat van de Internationaler Johannes Brahms Wettbewerb 2019 (Oostenrijk), is gevormd door een cosmopolitische koers: als pioniers van het ECMAster‐programma zullen ze de komende twee jaar hun studie vervolgen aan het Conservatoire National Supérieur de Musique et de Danse in Parijs, het Koninklijk Conservatorium in Den Haag en de Universität für Musik und darstellende Kunst in Wenen. Ze werden uitgenodigd als Ensemble in Residence tijdens het Roque d’Anthéron International Piano Festival en traden op bij festivals zoals Vues d’ensemble, op de ferme le Villefavard en Les routes de Provence. Met dank aan ProQuartet, een instituut voor kamermuziek, volgde het ensemble lessen bij meesters als Günther Pichler, Trio Wanderer en Tim Vogler. Het trio bestaat uit Ida Derbesse (viool), Magali Mouterde (cello) en Théodore Lambert (piano).

Quatuor Adastra

| Ad Astra Per Aspera |

Het strijkkwartet Quatuor Adastra werd opgericht in de Academie Supérieure de Musique de Strasbourg in 2013. De leden van het Quatuor Parisii moedigden het ensemble vervolgens aan om hun inspanningen vol te houden. In 2015 nam het kwartet deel aan de gespecialiseerde cursus van het Quatuor Debussy in Lyon en ontving het voor drie opeenvolgende jaren de beurs van l’Académie et Festival Musique à Flaine. Hier werd het kwartet begeleid door onder andere Yovan Markovitch en Luc‐Marie Aguera van het Quatuor Ysaÿe. In 2016 werd het kwartet geselecteerd voor deelname aan de ‘springplank voor jonge kwartetten’ in de Philharmonie te Parijs. Rond dezelfde tijd werden ze onderdeel van ProQuartet, een instituut waarin het kwartet de kans kreeg om deel te nemen aan masterclasses met onder ander Irvine Arditti en Phillippe Manoury. Ze ontvingen ook lessen van grote meesters als de Quatuors Alban Berg en Quatuor Danel. Het kwartet heeft een open houding en aarzelt niet om, naast projecten in de wereld van de klassieke muziek, ook deel te nemen aan bijvoorbeeld jazz‐, theater‐ en hedendaagse producties.

Zèta trio

Bob Marsdon (piano), Emma Warmelink (cello) en Marjolein Spruit (viool) vormden het Zèta Trio in 2015 tijdens hun studie aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Tijdens hun minor kamermuziek hebben zij lessen gevolgd bij Peter Brunt, Ellen Corver, Lucia Swarts, en Jaring Walta. Op dit moment studeren ze alle drie op verschillende conservatoria, maar komen ze regelmatig bij elkaar. Recentelijk hebben ze deelgenomen aan de Zeist Music Days waar ze masterclasses volgden van onder andere de leden van het Jerusalem Quartet, Elisabeth Leonskaja en Boris Giltburg.

Verder volgde het trio masterclasses van Hatto Beyerle, Patrick Jüdt, Torleif Thedéen, Tim Frederiksen, Philippe Graffin, Régis Bringolf en de leden van het ATOS Trio. In 2019 won het Zèta Trio de grote kamermuziekprijs en mocht het ook de publieksprijs in ontvangst nemen.

Emma en Bob spelen op instrumenten die hen ter beschikking zijn gesteld door het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds.

Le Bateau Ivre

Het kwintet Le Bateau Ivre combineert de helderheid van de fluit en de harp met de warmte van het strijktrio. Met deze combinatie van klanken is dit unieke ensemble in staat om een breed scala aan kleuren en sferen te ontwikkelen. Het verhaal begint in 2015, wanneer de paden van vijf jonge musici elkaar kruisen in Straatsburg, een ‘Eiland in het hart van Europa’. Zij vonden elkaar in een muziekstuk dat de kern van hun ensemble zou gaan vormen: het kwintet van Jean Cras. Hun interpretatie van dit stuk werd in 2016 gewaardeerd met een “Prix d’Honneur” tijdens het Concours International Leopold Bellan in Parijs.

Het ensemble verkreeg meer internationale aandacht en won twee keer de 3e prijs bij de Osaka IMC Competition (Japan) in 2017 en de Lucca Virtuose Bel Canto Competition (Italië) in 2018. Le Bateau Ivre werd daarna unaniem aangenomen op het Conservatoire National Supérieur de Musique de Paris in de klas van Michel Moraguès. De musici ontvingen tevens lessen van Luc‐Marie Aguera en Fabrice Pierre. In 2019 volgt Le Bateau Ivre het ECMA‐programma voor Europese kamermuziekensembles. In juni 2020 zal het kwintet in het conservatorium in Parijs zijn eerste CD gaan opnemen met ondersteuning van Fondation Meyer.

Details

Date

Tue 29 October 2019 16.00 - 18:00

Location

Lisse Koetshuis, Keukenhof