Elias Boersma wint Aanmoedigingsprijs Stichting Dansersfonds '79

20 November 2019

Alumnus Elias Boersma heeft de Aanmoedigingsprijs van de Stichting Dansersfonds '79 gewonnen. De prijs werd op 14 november uitgereikt tijdens het Nederlands Balletgala.

Elias Boersma studeerde in 2019 af aan de Dansvakopleiding Koninklijk Conservatorium en danst nu bij Ballet Basel. Wegens een première in Zwitserland was hij niet aanwezig bij de uitreiking. Jurylid Bonnie Doets las zijn dankspeech voor. Ook werden fragmenten vertoond van de balletten waarin hij als student van de Dansvakopleiding danste, onder meer zijn solo Lieder ohne Worte (choreografie Hans van Manen) en Walking Mad (choreografie Johan Inger).

Uit het juryrapport:
'In het seizoen 2016/2017 viel hij al op tijdens de eindvoorstelling van de Dansvakopleiding waarin hij belangrijke rollen danste in werken van Petipa (Het Zwanenmeer), Hans van Manen (Lieder ohne Worte), Jiří Kylián (Evening Songs) en Nils Christe (Fünf Gedichte). Wat hem onderscheidde was dat er zo'n duidelijk verschil van beweging en interpretatie te zien was in die zo volkomen verschillende choreografieën. (...) Het afgelopen seizoen was de veelbelovende leerling als stagiair verbonden aan Scapino Ballet Rotterdam, draaide daar volledig mee in het repertoire, kreeg een evenwaardige rol in Ed Wubbes choreografie Pas de Deux en deed daarin zowel danstechnisch als qua presentatie absoluut niet onder voor zijn kundige, meer ervaren collega's.'

Nederlands Balletgala van de Stichting Dansersfonds '79
Het Dansersfonds ’79, opgericht door Alexandra Radius en Han Ebbelaar, viert dit jaar zijn 40-jarig jubileum. Het werd destijds in het leven geroepen om dansers, die vanwege hun leeftijd of blessures hun danscarrière moeten beëindigen, financieel te ondersteunen en om jonge dansers te stimuleren en te ondersteunen. De Dansersfonds prijzen zijn de langst bestaande Nederlandse dansprijzen en zijn ingesteld op initiatief van de oprichters van het Dansersfonds. Naast de Aanmoedigingsprijs voor Elias werden prijzen uitgereikt aan Igone de Jongh (Prijs van Verdienste), Fred Berlips (Prijs van Verdienste) en Roel Voorintholt (Speciale Prijs).

Lees meer over de Dansvakopleiding