Gastouder zijn voor leerlingen aan het Koninklijk Conservatorium is bijzonder en waardevol

31 May 2022

Studeren aan het Koninklijk Conservatorium is voor velen een droom die uitkomt. Leerlingen komen uit het hele land of zelfs uit het buitenland. Voor sommigen is de reisafstand zo groot dat leerlingen kiezen voor een gastgezin in de buurt van het Koninklijk Conservatorium, om de reistijd te verkorten. De Belgische Julie Seyns volgde de Dansopleiding aan het Koninklijk Conservatorium. Dagelijks reizen van België naar Den Haag en weer terug was geen optie. Julie koos daarom voor een gastgezin. We blikken terug met de gastmoeder van Julie op deze bijzondere periode.

Waarom heeft u zich aangemeld als gastgezin, specifiek voor studenten aan het Koninklijk Conservatorium?

“Via Facebook zag ik een oproep van ouders die zochten naar een gastgezin voor hun zoontje. Hierop had ik gereageerd. Toentertijd had ons zoontje dezelfde leeftijd en de oproep raakte mij. Wat als je kind kiest voor een school aan de andere kant van het land en de reisafstand eigenlijk te ver is om zijn/haar droom te verwezenlijken? Met de ouders en het jongetje hadden we een leuk kennismakingsgesprek. Uiteindelijk heeft hij gekozen voor een ander gastgezin. Dat was uiteraard helemaal oké. Wij waren nog steeds positief om ons aan te bieden als gastgezin. Via een vriendin kwam ik in contact met Sophie van der Steen (Coördinator Gastgezinnen Koninklijk Conservatorium). Voor een leerlinge aan de Dansvakopleiding zocht zij een gastgezin (Julie Seyns) en Sophie zei dat wij goed bij elkaar zouden passen. En dat bleek inderdaad zo.”

Hoe verliep het proces?

“Eerst hebben we telefonisch kennisgemaakt met Julie en haar ouders. Na het positieve gesprek hebben we een afspraak gemaakt voor een ‘live’ ontmoeting. Onze zoon en dochter waren daar ook bij aanwezig. Er was gelijk een klik. Bijzonder hoor! We danken Sophie van de Steen voor de match. Uiteindelijk heeft zij ons gekoppeld.”

Wat betekent het om gastouder te zijn?

“Gastouder betekent letterlijk ‘ouder’ zijn. De zorgen voor een kind in de dagelijkse gang van zaken. Het is leuk en verfrissend, er ontstaat een nieuwe dynamiek in je gezin. Het is eigen, maar ook weer niet. In het weekend ging Julie terug naar haar ouders in België. Op zondagavond kwam zij weer terug naar ons. Natuurlijk is het in het begin een beetje wennen. Je kent elkaar niet, je moet elkaar leren kennen. Bij de eerste ontmoeting met Julie bij ons thuis had ik haar kamer al ingericht. Een echte tienerkamer. Voor haar was dat fijn om alvast een beeld te krijgen van haar nieuwe thuis. Julie heeft zich altijd erg welkom gevoeld bij ons. Pas 15 jaar oud was Julie toen ze bij ons kwam. Uiteindelijk is zij 5 jaar bij ons gebleven!”

Hoe kijkt u terug op het gastouderschap, wat maakt het bijzonder en waardevol?

“Ik vind het bijzonder dat je iemand kan helpen om zijn/haar droom te verwezenlijken. Om leerlingen aan het Koninklijk Conservatorium een thuis te geven ver van hun ouderlijk huis. Bovendien vind ik het ook mooi om mijn kinderen mee te geven open te staan voor anderen en hulp te bieden als iemand daarom vraagt. Voor mijn kinderen was het zeer waardevol om een kijkje te nemen in het leven van een leerlinge/student aan de Dansopleiding. De ijzersterkte discipline van de leerlingen en de drive om je droom na te leven; namelijk professioneel ballerina worden.”

Wat zou u potentiële gastouders mee willen geven?

“De klik tussen het kind en het gastgezin staat voorop. Je gastkind wordt onderdeel van je eigen gezinsleven. Maar voel goed aan wat je rol is als gastouder. Ook wil ik graag meegeven: bij de eerste kennismaking, past het kind in je levensstijl? Julie heeft uiteindelijk 5 jaar bij ons gewoond. Er is een hechte band ontstaan. Dat is zeker gegroeid in de loop der jaren. Julie voelt inmiddels als familie.”

Julie Seyns over haar periode bij haar gastouders:

“Ik kijk terug met een zeer positief en warm gevoel. Vanaf dag één werd ik warm onthaald door mijn gastgezin. Dit zorgde ervoor dat ik me er heel snel thuis voelde. Ik ben hen door de jaren écht als familie gaan zien. Momenteel heb ik het enorm druk met studeren en lesgeven. Maar als ik vakantie heb probeer ik een paar dagen naar Nederland te komen. Aan het begin van het jaar was dit wel iets lastiger door Corona. Als ik terug ben in Nederland ga ik sowieso weer op bezoek bij mijn gastgezin. Het is altijd een heel blij weerzien en voelt als de dag van gisteren als ik weer bij hen thuis ben. De gesprekken pakken we gewoon weer op. Dit is een heel fijn gevoel.”


De School voor Jong Talent is op zoek naar nieuwe gastgezinnen voor studiejaar 2022/2023. Heeft u interesse of vragen?

Meer informatie kunt u vinden op de website: Gastgezinnen gezocht! | Koninklijk Conservatorium Den Haag (koncon.nl)

Of u kunt contact opnemen met Sophie van der Steen (Coördinator Gastgezinnen) via: s.vandersteen@koncon.nl

Microsoft Teams image