Study information

De studie Docent Muziek is een van de breedste opleidingen van het Koninklijk Conservatorium. De opleiding is ideaal voor iedereen die werken met groepen leuk vindt en affiniteit heeft met onderwijs. Als je zelf vol van muziek bent, goed speelt op een instrument of zingt en als je je muzikale vuur ontzettend graag wilt doorgeven, dan is de studie Docent Muziek de juiste studie voor jou.

We vinden het belangrijk dat je als muzikant voor de klas staat en hechten veel waarde aan de ontwikkeling van je artisticiteit en je vakmanschap als muzikant. Tijdens je bachelor krijg daarom vier jaar les op je eigen instrument of zang en kan je je bekwamen in het arrangeren voor ensembles, componeren voor speciale gelegenheden, dirigeren van een schoolkoor en het coachen van een band. Je krijgt les van topmusici en onderwijskundige vakmensen. De studie Docent Muziek is een Nederlandstalige studie.

De afdeling Docent Muziek van het Koninklijk Conservatorium staat bekend om de vele projecten die de gehele afdeling samen doet. Zo is er elk jaar een culturele reis, die je in je derde jaar zelf organiseert. Je doet mee aan de muziektheatervoorstelling `The Case’ die jaarlijks onder leiding van de beste Nederlandse regisseurs wordt georganiseerd. Rond Kerst zing je mee in de gezamenlijke koorweek die je afsluit met een lunchconcert op een bijzondere locatie.

Vanaf het tweede jaar komt er ruimte om je eigen vakken te kiezen binnen het curriculum. Het programma van het vierde jaar mag je grotendeels zelf vormgeven. Je sluit je bachelor af met drie examens: je eind-stage, je eind-recital en een onderzoekspresentatie. Na het voltooien van de bachelor ben je in het bezit van een eerstegraads bevoegdheid Docent Muziek.

De Docent Muziek opleiding is een intensieve en inspirerende opleiding. Je beweegt je vier jaar lang in een topinstituut met honderden concerten, voorstellingen, workshops en masterclasses. Na je bachelor kun je nog kiezen voor de masterspecialisatie muziekeducatie.

Tip!

Als je een dag mee wilt lopen om te kijken of de opleiding Docent Muziek wat voor jou is, stuur dan een e-mail naar Suzan Overmeer via s.overmeer@koncon.nl. Je kunt dan een maandag met een huidige eerstejaarsstudent meelopen en ontdekken wat het programma voor je in petto heeft.

Centre of Knowlegde in Music Education

Het Center of Knowledge in Music Education (CKME) is een samenwerking tussen de afdelingen Docent Muziek van het Koninklijk Conservatorium en Codarts.

De docentenopleidingen in het CKME willen zich nadrukkelijk profileren als een opleiding waar het ambachtelijk-muzikale en artistieke een hoofdrol speelt. Binnen de kaders van het landelijk opleidingsprofiel manifesteert de docentenopleiding Muziek zich als een geïntegreerde, veelzijdige opleiding, gesitueerd in een grootstedelijke omgeving en gericht op muziekonderwijs in zowel deze context als dat in plattelandsgemeenten. Afgestudeerden kunnen aan de slag als docent of zelfstandig ondernemer in het binnen- en buitenschoolse werkveld; in het reguliere onderwijs, bij muziekscholen, amateurinstellingen, bij een educatieve dienst van een orkest, ensemble of operagezelschap.

Het CKME wil zich onderscheiden aan de hand van de volgende kernwaarden.

  • Artistiek:

Deze kernwaarde staat centraal in de hele opleiding. We leiden muzikaal sterke docenten op, je bent een ‘docent-musicus’.

  • Digitaal:

In deze kernwaarde gaat het om het toepassen van digitale techniek in zowel het onderwijs als de toepassing daarvan. Studenten werken en leren met eigentijdse materiaal en kunnen deze toepassen.

  • Verbinding andere disciplines:

In deze kernwaarde gaat het erom dat je als docent muziek in staat bent verbinding aan te gaan met andere disciplines en deze ook toe te passen in het eigen vak, waarbij er oog is voor het eigen vak.

  • Diversiteit:

In deze kernwaarde gaat het erom dat we er willen zijn voor iedereen. De rijkdom van ieders achtergrond willen we terug zien in de opleiding en in het curriculum waarbij we aansluiten bij de samenleving.

  • Internationaal georiënteerd:

In deze kernwaarde staat het Nederlandse onderwijs centraal in de internationale context. Een ervaring in het buitenland kan je verrijken in zowel zijn persoonlijke als professionele attitude.

Het onderwijs wordt vormgegeven aan de hand van de beroepsrollen; de musicus, de ontwerper, de ondernemer, de coach en de onderzoeker. De rol van musicus is de basis van de opleiding. Goed muziek maken gekoppeld aan het overbrengen van je kennis staat centraal in de hele opleiding.

Het programma voor het 1e en 2e jaar richt zich op een bekwaamheid in al deze rollen. Gedurende het 3e en 4e jaar kies jij welke rol jou het meest ligt en kijk jij waar je deze rol wilt uitvoeren. Dit kan zijn voor de klas, in het primair en voortgezet onderwijs of via de buitenschoolse muziekeducatie.

Stage is de rode draad van de opleiding. Een goede docent ontwikkelt zich in de praktijk, vandaar dat jij vanaf het eerste jaar direct ervaring opdoet met de verschillende doelgroepen.

Koninklijk Conservatorium

Het Koninklijk Conservatorium is een internationaal georiënteerd conservatorium met uiteenlopende afdelingen zoals Sonologie, Oude muziek en Art of sound. In de Docent Muziek opleiding ligt de focus op je persoonlijke artistieke ontwikkeling. Via projecten is er veel aandacht voor verbinding met de andere jaargroepen van Docent Muziekopleiding.

Codarts

Codarts is een internationaal conservatorium dat diverse disciplines huisvest. Naast klassiek vind je pop, jazz, wereldmuziek, muziektheater, circus en docent dans. Verbinding met andere disciplines is belangrijk. Rotterdam is een stad die veel culturen huisvest, tijdens je opleiding kom je met deze culturen in aanraking, zowel voor de klas als muzikaal.

Specifications

Language

Dutch

Duration

4 years

Degree

Bachelor Music Teaching

Study Coördinator

Suzan Overmeer

Tuition fee

Check 'Tuition fees'

Bevoegdheid

Eerstegraadsbevoegdheid Docent Muziek

Related studies

Introduction Royal Conservatoire

Welcome to the Royal Conservatoire!

Check out this Open Day '17 recap and get an insight into life at the Conservatoire