Study information

De opleiding Docent Muziek Verkort leidt in twee jaar tot een eerstegraadsbevoegdheid in muziekonderwijs. Als je in het bezit bent van een conservatorium bachelor, je graag met groepen werkt en je affiniteit met onderwijs hebt, dan is deze opleiding misschien iets voor jou.

Tijdens deze verkorte opleiding leer je hoe je jouw muzikale kwaliteiten kunt inzetten en gebruiken om aan groepen jonge mensen muziekles te geven. Dit betekent dat je naast vakken die gaan over didactiek (de kunst van het lesgeven), methodiek (het ontwerpen van lessen en lessenseries) en pedagogiek (ontwikkeling van een kind) ook de breedte van je muzikale vorming zult verkennen. Denk aan leiderschap en communicatie. De opleiding zet in op artisticiteit: hoe jij jouw muzikantschap kunt inzetten in je lessen is leidend in de opleiding.

De verkorte opleiding duurt twee jaar. In een intakegesprek bekijken we welke basisvaardigheden je bezit en wat je motivatie precies is. De verkorte opleiding is intensief, en vereist een grote doelgerichtheid. Ook bekijken we in het intakegesprek en op basis van eerder behaalde diploma’s of je vrijstellingen kunt krijgen voor bepaalde vakken. In april volgt de toelating. De nadruk ligt daarbij op je stemgebruik en zang, je overige muzikale vermogens en op de wijze waarop je in staat bent anderen mee te nemen in je muzikale verhaal.

De lessen vinden doorgaans plaats op maandag (overdag en avond) en op een deel van de dinsdag. Een aantal keren per jaar neem je deel aan een seminar in het weekend. Op andere dagen loop je deels stage en werk je zelfstandig aan opdrachten en onderzoek. Je volgt op deze manier in verkorte tijd een volledige opleiding Docent Muziek die wordt afgesloten met het reguliere examen. Wanneer je dit examen met goed gevolg hebt afgelegd ben je een eerstegraads bevoegde Docent Muziek.

Specifications

Language

Dutch

Duration

2 years

Degree

Bachelor Music Teaching

Tuition fee

Check 'Tuition fees'

Study Coördinator

Suzan Overmeer

Related studies

Introduction Royal Conservatoire

Get an introduction to the Royal Conservatoire

Take a sneak peek inside the Royal Conservatoire during the annual Open Day