Vincent van Wijk

Docent Hobo

Vincent van Wijk (1990) volgde zijn eerste hobolessen bij Benjamin Boers aan de muziekschool van Leiden, waarna hij in 2007 werd toegelaten tot de school van Jong Talent van het Koninklijk Conservatorium te Den Haag, waar hij les kreeg van Ali Groen. Hij zette zijn studie voort aan de hoofdvakopleiding aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag, waar ook Alexei Ogrintchouk (solohoboïst van het Koninklijk Concertgebouworkest) zijn leraar werd. In 2013 studeerde hij verder aan de Masteropleiding in Den Haag bij Karel Schoofs (solohoboïst van het Rotterdam Philharmonisch Orkest) en Alexei Ogrintchouk, die hij vervolgens twee jaar later met een driedelige specialisatie in zowel hobo, als hobo d’amore en althobo cum laude afsloot.

Tijdens zijn studie volgde Vincent verschillende masterclasses in binnen- en buitenland bij o.a. Maurice Bourgue, Hansjörg Schellenberger, Stefan Schilli, Bart Schneemann en volgde hij privélessen bij o.a. Lucas Macias Navarro, Dominik Wollenweber en Frank de Bruine. Hij won prijzen bij Stichting Jong Muziektalent Nederland en hij speelde mee met verschillende producties in het Nationaal Jeugdorkest (NJO).

Vincent is sinds 2013 als hoboist in professionele orkesten werkzaam zoals het Koninklijk Concertgebouworkest, Rotterdams Philharmonisch Orkest, Radio Filharmonisch Orkest, Nederlands Philharmonisch Orkest, Nederlands Kamer Orkest, Residentie Orkest, Het Balletorkest, Belgische Kamerfilharmonie, Metropole Orkest, Phion, Philharmonie ZuidNederland en Brussels Philharmonic. Hij heeft in zijn carrière gewerkt met dirigenten en componisten zoals Daniele Gatti, Hartmut Haënchen, Trevor Pinnock, Marc Albrecht, Ivor Bolton, James MacMillan, Yannick Nezet-Seguin, Gordon Nicolic, Ingo Metzmacher, Michele Mariotti, Reinbert de Leeuw, Martijn Padding en Louis Andriessen.

Naast het spelen in de beroepsorkesten houdt Vincent ook erg veel van het maken van allerlei soorten kamermuziek. In 2015 is hij met componist Martijn Padding op tournee geweest naar Accra (Ghana), waar hij 15 nieuwe werken ten gehore bracht die voor hem waren geschreven. Vincent is regelmatig te gast bij het Asko|Schonberg Ensemble en is vast lid van Het Oktet, een in 2021 opgericht blaasoctet met aantal leden van het KCO en NBE. Tevens is hij tweemaal op tournee geweest naar Frankrijk samen met het Aristos strijkkwartet en heeft hij ook een beetje ervaring in de jazz scene: in juli 2015 speelde Vincent op het North Sea Jazz Festival in het Brussels Jazz Orchestra o.l.v. Ryan Truesdell. In 2020 hebben Jonathan Packham, Trevor Grahl en Nicholas Moroz composities voor hem geschreven die te horen zijn geweest op NPO Radio 1 en NPO Radio 4.

Vincent heeft naast zijn carrière als hoboïst ook organisatorische kwaliteiten: hij was van 2015-2018 werkzaam in de functie van Projectleider aan het Koninklijk Conservatorium Den Haag, is hij oprichter en artistiek leider van het Haags Kamerorkest en tevens zakelijk leider van Lonelinoise, in het NRC Handelsblad bekroond als ‘hoogtepunt van een jaar lockdown 2020’: een vooraanstaand platform over de kracht en relevantie van hedendaagse muziek.

Sinds 2010 geeft Vincent met veel plezier les en hij is sinds september 2017 verbonden als hobo leraar aan de International School of The Hague en sinds 2020 bij de Jong Talentafdeling van het Koninklijk Conservatorium Den Haag.

Vincent speelt op een Marigaux M2 hobo, Marigaux althobo en een Gebr. Mönnig hobo d’amore, mede zijn dankzij de Young Talent Award van het Prins Bernhard Cultuurfonds en Stichting Eigen Muziekinstrument.

Voor meer informatie, opnames en boekingen kunt u terecht op www.vincentvanwijk.nl