Voor veel activiteiten die op en rond het Koninklijk Conservatorium plaatsvinden is techniek en technische ondersteuning essentieel. Denk bijvoorbeeld aan geluidsversterking tijdens concerten en examens, het repareren en restaureren van elektronische apparaten of het editen van muziek- en geluidsfragmenten. Studenten, docenten en medewerkers van het Koninklijk Conservatorium kunnen hiervoor terecht bij de Elektronica Werkplaats (EWP).

Drie professionele technici geven hier dagelijks alle denkbare technische ondersteuning en advies. Maar in deze werkplaats gebeurt nog meer. Studenten krijgen er les en begeleiding om binnen de school al praktijkervaring op te kunnen doen. De werkplaats is ook een plek waar studenten, met hulp van de medewerkers van EWP, nieuwe, innovatieve elektronische apparatuur kunnen ontwerpen voor studieprojecten. Dit zijn de meest uiteenlopende projecten op het gebied van interfaces, sensoren, elektronica en interactiviteit. Vooral studenten van de creatieve afdelingen van het conservatorium zijn hiermee bezig.

Diensten EWP

Zoals de naam al zegt: de EWP is een werkplaats. Defecte apparatuur wordt hier gerepareerd of oude apparatuur gerestaureerd. Nieuwe apparatuur wordt aangekocht. Studenten kunnen onder begeleiding zelf hun eigen elektronische (interactieve) project ontwerpen, bouwen en testen. De technici van de EWP zorgen ervoor dat de audiovisuele apparatuur binnen het gebouw (zalen, studio's en leskamers), goed blijft functioneren.

Het is mogelijk voor studenten en docenten om apparatuur te lenen; hier zijn geen kosten aan verbonden. Microfoons, recorders, bekabeling, videocamera's, verlopen, effectapparatuur en veel meer items zijn te verkrijgen bij de werkplaats. Binnen de werkplaats is er de mogelijkheid om spullen te reserveren voor een korte periode (max. 3 dagen). Wees er op tijd bij als je apparatuur nodig hebt voor een schoolproject.

Belangrijk om te weten is dat er géén apparatuur geleend kan worden indien het project níéts met de school te maken heeft. In dat geval is de uitdrukkelijke toestemming nodig van een docent of afdelingshoofd.

Voor de gehele school fungeert de werkplaats ook als een technisch informatie punt (vraagbaak). Studenten en docenten komen met de meest uiteenlopende technische vragen en hopen hier hun antwoord te vinden.

Alle elektronische (audiovisuele) apparatuur binnen het gebouw valt onder de hoede van de EWP. Als er defecten zijn zal de EWP proberen de defecten te verhelpen en als het nodig is, zal er in overleg nieuwe apparatuur worden aangeschaft.

Een deel van de werkplaats fungeert ook als lesruimte. De cursus "Introduction to Electronics" wordt gegeven aan studenten van verschillende afdelingen, maar ook aan de studenten die zelf aangeven hier meer over te willen leren.

Ook de handigheid van het solderen van de meest uiteenlopende kabels is een cursus die wordt gegeven aan bijvoorbeeld studenten van de afdeling Art of Sound.

Om te voorzien in de enorme behoefte aan dvd’s, cd’s, kabel-verlopen, batterijen en geheugenkaarten heeft de EWP ook een kleine winkelfunctie. Studenten (en docenten) kunnen tegen zeer laag tarief bovenstaande producten kopen.

(Video)bandjes kopiëren voor docenten en/of verschillende afdelingen. Men wil graag de opname, hetzij video of audio, van het ene naar het andere formaat kopiëren. De EWP is in het bezit van een cd/dvd-kopieermachine (van 1 bron naar 5 bestemmingen), waardoor grotere hoeveelheden Cd’s en Dvd’s kunnen worden gekopieerd. Er worden overigens alleen eigen projecten (orkest projecten bijvoorbeeld) gekopieerd.

Wie werken er bij EWP?

Bij EWP werkt een team van drie vaste medewerkers met ieder hun eigen specialiteit. Dit team wordt ieder schooljaar versterkt met studenten van de opleiding Sonologie en/of ArtScience.

Vaste technici:

Lex van den Broek is het hoofd van de elektronische werkplaats. Hij studeerde Elektronica met specialisatie Informatietechnologie aan de hts in Rotterdam. In juni 2017 heeft hij zijn Sonologie Steim masterstudie 'Instrument and Interfaces' succesvol afgerond. Lex is met name bezig met het ontwerp en bouw van sensor toepassingen op het gebied van muziek en multimedia-installaties en begeleidt studenten en docenten met de meest uiteenlopende projecten. Daarnaast doceert Lex ‘Introduction to Electronics’ en ‘Sensors, Actuators and Microcontrolllers' aan studenten van de scheppende afdelingen.

Marko Uzunovski is de sound-engineer van de EWP. Hij heeft in 2013 zijn Sonologie bachelor studie afgesloten en is momenteel met zijn master bezig. Marko zorgt voor de techniek bij live concerten en onderhoudt de techniek van de elektronische studio’s binnen het Koninklijk Conservatorium. Hij verzorgt ook workshops ‘Sound engineering for Electroacoustic Music’ aan de studenten van de scheppende afdelingen

Paul Schenkels is specialist in elektronica, m.n. in video- en audio-apparatuur. Hij repareert en onderhoudt deze apparatuur, bouwt nieuwe apparaten voor de verschillende studio`s en onderhoudt de techniek van de studio`s. Hij ondersteunt docenten, staf en studenten tijdens lessen en presentaties en zorgt voor de inkoop.

Siamak Anvari is componist en sound artist. Hij is afgestudeerd aan de afdeling Sonologie. Hij houdt zich bezig met de livestreams en videoregistraties binnen het Conservatorium.

Studentenhulp

Kamile Rimkute (Master Sonologie)
Francesco di Maggio (Master Sonologie)
Luca Serafini (Bachelor Artscience)
Siavash Safari (Bachelor Sonologie)

Openingstijden
Maandag: 13.00 - 17.00 uur
Dinsdag t/m vrijdag: 10.00 - 17.00 uur
Zaterdag en Zondag: gesloten

Contact

Vragen

Heb je vragen? Mail EWP of kijk op de EWP Facebookpagina.

Meer informatie

Op zoek naar meer informatie? Bezoek de EWP-website.