In een geglobaliseerde wereld is het onmisbaar om internationale kennis en ervaring op te doen tijdens je studie. Daarmee vergroot je uiteindelijk je kansen op de arbeidsmarkt. Op het Koninklijk Conservatorium kun je op veel verschillende manieren deze internationale ervaring opdoen. Een belangrijk deel daarvan zijn de verschillende uitwisselingsprogramma’s en beurzen. Erasmus+ is bijvoorbeeld een Europees uitwisselingsprogramma voor studenten (en stafleden) waarbinnen diverse instellingen voor hoger muziekonderwijs uit zevenentwintig landen samenwerken. Studenten van het KC kunnen hierdoor met een Europese beurs een periode aan een van deze deelnemende muziekinstellingen in het buitenland studeren. Studenten betalen daar geen extra collegegeld voor en voor Nederlandse studenten geldt dat zij hun studiefinanciering naast de beurs behouden. Bovendien worden behaalde studiepunten ook in Nederland erkend. Studenten kunnen ook in het buitenland studeren via het internationale ConNext netwerk van het KC.


Uitwisselingsprogramma Erasmus+

Als student kun je deelnemen aan het Europees uitwisselingsprogramma Erasmus+. In het kader van dit programma werken diverse instellingen voor hoger muziekonderwijs uit zevenentwintig landensamen. Je hebt dus een ruime keuze. Met dit programma kun je tussen drie en twaalf maanden aan een van de deelnemende muziekinstellingen in het buitenland studeren en/of stage lopen. De lengte van de studieperiode varieert per instelling.

Wat zijn de voordelen?

 • je krijgt een studieplaats aan één van de deelnemende muziekinstellingen, zonder dat je extra collegegeld hoeft te betalen;
 • de studieperiode in het buitenland wordt in Nederland erkend, als integraal onderdeel van de studie;
 • je krijgt een Erasmusbeurs als tegemoetkoming in de extra kosten die de buitenlandse studieperiode met zich meebrengt zoals reiskosten en hogere kosten van levensonderhoud in het gastland;
 • je krijgt hulp bij je aanmelding en plaatsing bij de gastinstelling in het buitenland;
 • in veel gevallen helpt de gastinstelling je ook bij het zoeken naar huisvesting.

Connext
Het Koninklijk Conservatorium is onderdeel van het internationale netwerk ConNext. Hierin werken acht conservatoria samen:

 • Koninklijk Conservatorium
 • Guildhall School of Music & Drama, London
 • Sibelius Academy, Helsinki
 • Norwegian Academy of Music, Oslo
 • Schulich School of Music, McGill University, Montreal
 • Queensland Conservatorium, Brisbane
 • Yong Siew Toh Conservatory, Singapore
 • Orpheus Instituut, Gent

Doel is om samen te werken aan uitwisselingen, deskundigheidsbevordering en curriculumontwikkeling. Studenten kunnen ook binnen dit netwerk deelnemen aan uitwisselingsprogramma’s. Aan de basis van het samenwerkingsverband ConNext ligt het ‘ConNext Charter’. Daarin staan tien uitgangspunten die alle deelnemende instellingen onderschrijven.


Waar en hoe kun je je aanmelden?

Studenten van het Koninklijk Conservatorium die met een Erasmusbeurs een deel van hun studie in het buitenland willen volgen, kunnen zich aanmelden bij het International Office van het Koninklijk Conservatorium. Hier zal de Erasmuscoördinator studenten verder helpen.

Beurzen en fondsen
Behalve Europese uitwisselingsprogramma’s zijn er ook diverse beurzen en fondsen waarmee je naar het buitenland zou kunnen voor studie of onderzoek.
Meer informatie

Het VSBfonds heeft beurzen voor studenten die na hun studie nog verder willen studeren of onderzoek willen doen in het buitenland.
Meer informatie

Contact

Education Service Centre / International Office

Voor vragen, neem contact op met Jennifer de Bruin.