Amber - "Ik wil iets overbrengen, iets vertellen"

8 december 2022

‘Ik wil iets overbrengen, iets vertellen.’ Amber van Iperen zit in het derde jaar van de bachelor Docent Muziek. Zowel als zangeres als docent wil ze anderen inspireren. Ze vertelt ons hoe de opleiding haar helpt om te ontdekken wat ze echt leuk vindt.

‘Van kleins af aan heb ik altijd gezongen met mijn familie en met mijn oma. Op de middelbare school had ik muziek als eindexamenvak. Mijn muziekdocent was heel erg leuk, ze heeft me erg geïnspireerd. Door haar dacht ik: ‘Dat wil ik ook’. Ik zat altijd met ontzettend plezier in de les, net als al mijn klasgenoten. Ik wil dat ook zo kunnen overbrengen.

Dat vind ik leuk aan docent zijn: Je kan iets overbrengen en een belangrijke rol spelen in iemands leven. Ook als artiest kun je mensen bereiken. De manier waarop je de muziek uitvoert speelt een belangrijke rol in hoe het publiek de muziek ontvangt. Ik doe deze opleiding niet alleen voor mezelf, maar ook om iets te brengen, om iets te kunnen vertellen.
Ik hoop dat ik mijn enthousiasme kan overbrengen en dat ik daarmee mensen kan inspireren om misschien ook enthousiasme te ontwikkelen voor iets waar ze misschien niet eerder bij stil hebben gestaan.

Iedere maandagochtend zingen we met de hele opleiding koor. Een van mijn favoriete projecten is de koorweek in december. We werken dan een hele week naar een concert toe. Dat doen we op hele bijzondere locaties, waar we iets maatschappelijk kunnen bijdragen, zoals een gevangenis of een kinderziekenhuis. Op die manier brengen we muziek naar mensen die er dagelijks misschien wat minder mee in contact zijn, maar die het juist wat extra nodig hebben. Je ziet dat muziek mensen echt blij maakt.


Brede opleiding
Bij de opleiding Docent Muziek krijg je heel veel verschillende vakken, want we worden voorbereid op verschillende plekken waar we terecht zouden kunnen komen. We hebben praktische lessen, zoals koor en ensemble lessen, waarin je met de hele klas muziek maakt. Maar we hebben ook theorie, leren het uitschrijven en opnemen van muziek en we krijgen methodiek, gericht op het basisonderwijs, het voortgezet onderwijs en het buitenschoolse onderwijs. Elke dag is verschillend, meestal heb je vier of vijf vakken op een dag, maar er zijn ook veel projecten en stage dagen.

Dat we zoveel verschillende vakken hebben, houdt me geprikkeld. Als ik hier klaar ben, weet ik van heel veel dingen iets af. Toen ik begon aan deze opleiding, wist ik nog niet precies welke richting ik op wilde gaan qua muziek. De opleiding is zo breed, dat ik hoop dat ik in mijn vierde jaar, als ik aan alles geproefd heb, weet wat ik echt leuk vind en waar ik verder mee wil. Het is een goede tijd om jezelf op muzikaal gebied te leren kennen.
Ik vind het ook heel belangrijk om mezelf heel breed te kunnen inzetten. Als ik straks docent ben, wil ik alle vragen kunnen beantwoorden.

Ontwikkelen als artiest
Ik denk dat ik na deze opleiding door ga studeren. Ik wil mezelf nog meer ontwikkelen als artiest. Voordat ik voor een klas ga staan wil ik ervaring op doen in het werkveld als uitvoerend zangeres. Die ervaringen kan ik dan meenemen in het onderwijs.

Ook binnen de opleiding Docent Muziek ligt er veel focus op mijn ontwikkeling als zangeres. Mijn hoofdvak is zang en ik heb wekelijks privélessen bij mijn zangdocent.
Daarnaast zijn er vanuit de opleiding veel projecten waarbij we moeten optreden. Daarin ben ik heel erg gefocust op hoe en wie ik ben als artiest. In veel vakken komt de vraag hoe je jouw muzikaliteit kan gebruiken in het lesgeven. Je bent niet alleen een docent, maar je bent ook echt muzikant. In de opleiding leren we hoe je dat kunt combineren.

Een hechte groep
Met mijn mede studenten kan ik alles bespreken. Als ik ergens mee zit kan ik zeker bij hun terecht. Doordat we met elkaar praten over onze ideeën en onze projecten leren we ontzettend veel van elkaar.

De afdeling Docent Muziek is een hele hechte groep. We gaan elk jaar een week op reis. Dit jaar zijn we naar Antwerpen gegaan. De hele week staat dan in het thema van een andere kunstdiscipline dan muziek: film, theater, beeldende kunst of dans. Door dit te doen kunnen we na onze opleiding ook CKV geven op een middelbare school. Deze cultuurreis is altijd meteen aan het begin van het schooljaar. Als eerstejaars is dat best spannend, maar tijdens die week leer je elkaar al snel heel goed kennen. We zijn ook niet zo’n hele grote opleiding. Er zitten meestal niet meer dan 10 studenten in een klas.

Toen ik voor het eerst naar de open dag ging, merkte ik al hoe fijn de sfeer was binnen deze opleiding. Dit gaf voor mij ook de doorslag om in Den Haag te studeren. De open dag die ik bezocht heb, was online, in verband met corona. De afdelingscoördinator was er, samen met twee studenten. Ik merkte meteen aan de relatie tussen de studenten onderling hadden en ook de relatie tussen de studenten en de afdelingscoördinator, dat er een hele prettige sfeer was.

Geïnteresseerd? Lees op onze 'Apply now' pagina's meer over het Koninklijk Conservatorium en Bachelor Docent Muziek.