Calliope Tsoupaki ontvangt Matthijs Vermeulenprijs

25 juni 2021

Op vrijdag 16 juli 2021 ontvangt docent compositie Calliope Tsoupaki, de prestigieuze Matthijs Vermeulenprijs voor haar compositie ‘Thin Air’.
Het prijswinnende werk ‘Thin Air’ wordt na de prijsuitreiking live uitgevoerd op het festival Wonderfeel in een nieuwe versie voor strijkorkest door het Wonderfeel Festival Orchestra onder leiding van Johannes Leertouwer.

Thin Air
Thin Air, een werk dat Tsoupaki componeerde in opdracht van Wonderfeel voor Festivals for Compassion, is een stuk voor variabele bezetting, dat sinds de première in 2020 al meer dan 50 keer is uitgevoerd door muzikanten over de hele wereld.

Tsoupaki: “Bij het begin van de coronacrisis moesten we snel knopen doorhakken. We besloten de economie stil te leggen om de zwakkeren te beschermen. Een indrukwekkend staaltje van mededogen. Voor Festivals of Compassion heb ik nu een stuk geschreven dat iedere musicus op elk instrument kan spelen, net zoals iedereen op zijn eigen manier uiting kan geven aan zijn innerlijke stem van compassie.”

De jury vindt het concept minstens zo sterk als de compositie. ‘Het is een krachtig statement over hoezeer het beleven van kunst een gemeenschappelijke ervaring is. ‘Thin Air’ kun je op deze manier als tijdsdocument zien van de coronapandemie.”

Michela Amici, alumna van de master NAIP, speelt Thin Air op het Dutch Harp Festival.

Op www.festivalsforcompassion.com staat een overzicht van alle optredens.

Matthijs Vermeulenprijs
De Matthijs Vermeulenprijs is de belangrijkste Nederlandse compositieprijs, vernoemd naar de in 1967 overleden symfonisch componist Matthijs Vermeulen. Deze prijs, ter waarde van 20.000 euro wordt tweejaarlijks beschikbaar gesteld door het Fonds Podiumkunsten aan een Nederlands componist, die naar het oordeel van een onafhankelijke jury een bijzonder werk heeft gecomponeerd op het terrein van de hedendaagse muziek.
De jury van de Matthijs Vermeulenprijs 2021 bestaat uit Sewan Mumcuyan (voorzitter), Simone Meijer, Marlon Titre, Yannick Hiwat, Masa Spaan, Antony Hermus en Frank Veenstra.

Kijk hier voor meer informatie: https://fondspodiumkunsten.nl/...

foto: Michiel van Nieuwkerk