Calliope Tsoupaki schrijft Thin Air voor Festivals for Compassion

24 juni 2020

Componist des Vaderlands en docent bij onze afdeling Compositie Calliope Tsoupaki schreef onlangs het solostuk Thin Air, speciaal voor Festivals for Compassion. Met dit initiatief van festival Wonderfeel brengen ruim 25 festivals in Europa een ode aan de compassie en solidariteit die we in de coronacrisis massaal tonen. Thin Air kan gespeeld worden op een breed scala aan instrumenten.

Tsoupaki: ‘Bij het begin van de coronacrisis moesten we snel knopen doorhakken. We besloten de economie stil te leggen om de zwakkeren te beschermen. Een indrukwekkend staaltje van mededogen. Voor Festivals of Compassion heb ik nu een stuk geschreven dat iedere musicus op elk instrument kan spelen, net zoals iedereen op zijn eigen manier uiting kan geven aan zijn innerlijke stem van compassie.’

Op 20 juni ging Thin Air in première op NPO Radio 4 in maar liefst drie versies: met celliste Maya Fridman namens Festival Classique, gitarist Wiek Hijmans namens Holland Festival, en fagottist Thomas Dulfer namens Wonderfeel. Een dag later werd het stokje overgedragen aan de acht Festivals van Vlaanderen. Daarna is het stuk in de Festivals for Compassion te beluisteren, kriskras door heel Europa.

Bekijk deze en aankomende uitvoeringen van Thin Air via Festivals for Compassion en lees meer, onder andere op de website van Componist des Vaderlands en in het NRC en Parool.